Szerelmet kereső női matróz nyerte a Titanicot

Forrás: Titanic Filmfesztivál

-


A Fidelio – Alice utazása című francia film nyerte a 22. Titanic filmfesztivál fődíját, a Hullámtörők-díjat. Az elsőfilmes Lucie Borleteau alkotása egy Alice nevű, harmincéves nőről szól, aki gépésznek áll egy hajón, és miközben párja a szárazföldön várja, kiderül, hogy a kapitány nem más, mint Alice első szerelme.


A háromtagú zsűri Ragályi Elemér operatőrből, Timo Malmiból, a finnországi Midnight Sun filmfesztivál művészeti igazgatójából és Borislav Andelicából, a FIPRESCI szerbiai szekciójának elnökéből állt. Andelica a szombat esti díjátadón azzal indokolta a zsűri döntését, hogy „a rendezőnő egy élénk és hangulatos, női finomsággal átszőtt filmet készített egy független női matrózról, aki egy férfiakból álló legénység körében keresi magányára az ellenszert, a szerelmet. Ariane Labed kiváló teljesítményt nyújtott a címszerepben.”

Különdíjat ítéltek meg Jukka-Pekka Valkeapaa Megléptek (They Have Escaped) című filmjének, amely egy dadogós, magának való fiúról szól, aki civil szolgálatot teljesít a fiatalkorúak javítóintézetében.

A közönségdíjat a Hétköznapi vámpírok (What We Do in the Shadows) című horrorkomédia nyerte. Erről a filmről itt írtunk.