Már nem titkolják tovább az Orbán–May-találkozót

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Bár hetek óta szivárogtak ki információk a tervezett találkozóról, annak tényét csak most erősítették meg hivatalosan.


Londonba utazik november 9-én egynapos munkalátogatásra Orbán Viktor miniszterelnök – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Elmondta: a magyar kormányfőt szerda délután hivatalában fogadja Theresa May brit miniszterelnök. A megbeszélés témáiról és eredményeiről a felek a tanácskozás után tájékoztatják a sajtót – mondta Havasi.

Elemzők szerint az EU elhagyására készülő Nagy-Britannia szövetségeseket keres a legalább két évig elhúzódó tárgyalássorozathoz, Orbán Viktornak az Európai Bizottságot érintő kritikái pedig összecsengenek azokkal a szólamokkal, amelyeket brit politikusok hangoztattak a kilépés melletti kampányukban. Azonban érdekellentéttel is számolnia kell Maynek: jelen pillanatban több százezer magyar dolgozik – mint uniós állampolgár – a szigetországban. Az ő – és más tagállami munkavállalók – sorsa az egyik legnagyobb kérdés a kilépési alkusorozatban.


Oszd meg és uralkodj

Egyesek attól tartanak, hogy az Egyesült Királyság megpróbálja megosztani az uniós tagállamokat annak érdekében, hogy kedvezőbb pozícióból indulhasson a kilépési tárgyalásokon – írja a Politico. A lap a BuzzFeed News értesüléseire hivatkozva arról írt, hogy vezető uniós és európai illetékesek magánbeszélgetéseik során azzal vádolták a brit kormányfőt, hogy az oszd meg és uralkodj elve mentén szorosabbra próbálja fűzni a kapcsolatot Orbánnal.

May és Orbán közös nevezőre juthatnak a mozgásszabadság kérdésében, mert nem valószínű, hogy a magyar miniszterelnök ellenezné az Egyesült Királyság ragaszkodását ahhoz, hogy korlátozza az uniós állampolgárok munkavállalását a szigetországban. Ezek kapcsán egy neve elhallgatását kérő uniós tisztségviselő szarkasztikusan azt mondta: May jó társaságba keveredett – írja a Politico.

A lap szerint a London és Budapest közötti kapcsolat megerősítését jelzi, hogy nemrég bejelentették: Magyarország tíz brit nagyvállalattal létrehozza a Brit-Magyar Üzleti Tanácsot. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a tanács felállítása biztosíték arra, hogy az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból nem jelenti akadályát a további brit befektetéseknek.

Egy névtelenséget kérő, magas rangú magyar kormánytisztviselő azt mondta, hogy az Orbán-May találkozó már jó ideje tervbe volt véve. Hivatalosan azonban egyelőre nem erősítették meg a tárgyalás tényét.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője a megkeresésünkre a múlthéten még azt mondta, hogy:


Jelenleg nincs semmilyen, külföldi látogatással kapcsolatos bejelenteni valónk."