Szerdáig lehet bevallani és befizetni az adót

-


Május 20-ig, szerdáig lehet bevallani és befizetni a személyi jövedelemadót (szja), és addig lehet rendelkezni az szja 1+1 százalékáról is. A NAV az idén közel 4,5 millió bevallást vár, amelyből május 10-ig 1,727 millió érkezett meg, nagyjából annyi, mint tavaly ugyanebben az időszakban (1,693 millió).

A többség az eddigi adatok szerint a számítógépes bevallást választotta, mindössze 240 ezren maradtak a hagyományos kézi kitöltésnél. A „söralátét-bevallást” idén eddig 26 ezernél is többen töltötték ki. Május 20-a nemcsak a bevallás benyújtásának, hanem a személyi jövedelemadó megfizetésének is a határideje.

Az szja 1+1 százalékáról is május 20-ig lehet rendelkezni, a támogatható szervezetek megtalálhatók a NAV honlapján. Az adózók tavaly mindössze a 23,2 milliárd forintos elvi keret 52,2 százalékát ajánlották fel. A „bennragadó” összeg az idei évtől a Nemzeti Együttműködési Alapba kerül, amelyből pályázatokon keresztül igényelhetnek támogatást a civil szervezetek.

A személyijövedelemadó-bevallás május 20-i határidejéig a NAV központi ügyfélszolgálatai tovább lesznek nyitva.

Az szja-bevalláshoz szükséges információkról a NAV általános tájékoztató rendszerében is érdeklődhetnek az ügyfelek a 06 40/42 42 42-es számon. A hívásokat szintén a szokásosnál hosszabb ideig várják, hétfőtől szerdáig 8.30 és 18.00 óra között.