Szerda estig tart a rekkenő forróság

Fotó: AFP / ROMAIN LAFABREGUE

-

Jövő hét szerdán akár 40 fokos kánikulával tetőzhet a hőhullám, utána viszont zivatarok érkeznek, akár jégesővel is, és mérséklődik a meleg.


Európa legnagyobb, középső részén igazi nyári idő a jellemző sok-sok napsütéssel és meleg levegővel: a hőmérséklet 29 és 38 fok között változik. Északnyugaton és északkeleten fordul elő csapadék, e tájakon hűvösebb a levegő. Az Adriai-tenger Zadarnál 22 fokos.

A Köpönyeg.hu előrejelezése szerint szombat este is folytatódik a derűs idő, felhőtlen égboltra tekinthetünk fel. Nem lesz sehol sem eső. Mérsékelt marad a szél. Késő este is meleg lesz: 25 fok körüli értékeket mutathatnak a hőmérők. A Balaton vize jelenleg 22,6 fokos, a Velencei tóé 25,1 fokos.

Vasárnap is derűs, ragyogóan napos időre számíthatunk, felhő alig lesz az égen. Reggel 15-20 fok várható. 32 és 36 fok közé erősödik a nappali felmelegedés. Csak néha élénkül meg az északnyugati szél. A hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat már korábban másodfokú figyelmeztetést adott ki az ország egész területére.

Hétfőn a napsütés mellett a Dunántúlon már komorabb felhők is megjelenhetnek, de csak elvétve alakulhat ki zivatar. 36 fok körüli forróság lesz. Kedden tovább tombol a rekkenő hőség: 33 és 38 fok közötti értékeket mutatnak a hőmérők. Eső nem lesz.

Szerdán délelőtt még túlnyomóan napos időre van kilátás, majd délután északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és estétől egyre több felé törhet ki zivatar. Jégesők is lehetnek! Tetőzik a hőhullám: akár 40 fokot is mérhetünk árnyékban. Csütörtökön aztán szeles, délelőtt borongós idő valószínű. Elszórtan záporok, zivatarok még előfordulhatnak. 27 fok köré mérséklődik a hőség.