Szerbiában már ötvenezerért volt magyar feleség

-

Álházasságokat szervező bűnbandára csapott le a magyar rendőrség.


Ötvenezer forint és kétezer euró közötti összegeket fizettek azoknak a magyar elvált nőknek vagy hajadonoknak, akik hajlandóak voltak házasságot kötni szerb férfiakkal, akik így – mint harmadik ország állampolgárai – Németországban, illetve Ausztriában tartózkodási engedélyhez juthattak.

A nők a pénz első részletét a házasságkötés után, a másodikat a tartózkodási engedély megszerzését követően kapták meg. Az érintettek először az esküvőn találkoztak vőlegényükkel, akikkel a nyelvi nehézségek miatt általában beszélni sem tudtak.

214 esetben bizonyíthatóan anyagi haszonszerzés miatt jött létre a házasság – állítja a rendőrség, miután a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda családi kapcsolatok létesítésével visszaélés gyanújával folytatott büntetőeljárást, majd tett vádemelési javaslatot 73 magyar és 1 szerb állampolgárral szemben.

Az 58 éves szerb gyanúsított 73 társával 2013 márciusa óta szervezte meg szerb férfiak házasságkötését magyar nőkkel. Az esküvőt követően a feleségeknek ki kellett utazniuk újdonsült férjeikkel Németországba vagy Ausztriába, ahol jelen voltak a tartózkodási engedélyek megszerzéséhez szükséges eljárásoknál.


A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az eljárást befejezte, az iratokat csütörtökön vádemelési javaslattal küldte meg a Kiskunhalasi Járási Ügyészségnek.