Szerbiába készül az Iszlám Állam

-

A Kalifátus Útja nevű dzsihádista oldal YouTube-csatornáján jelent meg egy videó, amely Szerbia és több balkáni állam elfoglalására buzdít.


A július 10-én közzétett felvételt a szerb közszolgálati televízió fedezte fel. A Mi vagyunk az iszlám kalifátus - kaszída című dal - amelynek címe egy arab lírai műfajra utal - teljes hadprogramot tartalmaz. Szerbia után Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Albánia, Koszovó, Macedónia és Montenegró elfoglalásáról is szól.


"Örüljetek balkániak, jobb napok közelednek, eljönnek hozzátok a muzulmánok, mi vagyunk az iszlám kalifátus" - kezdődik a dal, majd sorra veszi az államokat, és mindegyiknek ígér valamit. Végül Barack Obama elnökkel is közlik - akinek bosnyákul kellene értenie, hogy eljusson hozzá az üzenet - hogy "Miénk a győzelem".


Nem a mostani az első alkalom, hogy az Iszlám Állam - vagy a nevében nyilatkozó csoportok - a balkáni muszlimoknak üzenget. Június elején az Al Hayat, az Iszlám Állam médiáért felelős szárnya egy utazási magazinnal felérő videóban ecsetelte a Balkán jelentőségét. Akkor albán és szerb nyelven készítették el a klipet. A propagandaüzenet nem volt bonyolult, a dzsihádisták szerint megalázott európai muszlimokat próbálta harcba szólítani. A megalázás nagyjából a háborúkban, a demokráciában és a világi vezetőkben merül ki. A megoldás pedig a hidzsra, a dzsihádisták által ellenőrzött területre költözés.