Szerbia hajlandó menekülteket befogadni, csak azt nem tudni, mennyit

-

Szerbia készen áll bizonyos számú menekültet befogadni – írta Twitter-oldalán konkrét számok említése nélkül Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök.


Az év eleje óta Szerbiában mintegy százezer menekültet regisztráltak, többségük Magyarországon keresztül folytatja az útját Németország felé.

Médiajelentések szerint a Szerbiába érkezett migránsok többsége úgy nyilatkozik, hogy szándékában áll menedékjogért folyamodni. A Blic című belgrádi lap keddi számának értesülése szerint viszont alig ötszázan tették ezt meg, és eddig mindössze tizenöten kaptak Szerbiában menedékjogot. A menekültek többsége az Európai Unió országaiba akar továbbutazni.

A szerb hatóságok Belgrádban akarnak létrehozni egy befogadóközpontot, mert a menekültek többsége egyelőre a szabad ég alatt tölti az éjszakákat a főváros parkjaiban. A legfrissebb sajtójelentések szerint a tervezett befogadóközpontot egy csődbe ment vállalat igazgatósági épületében rendeznék be.

Vucic előző nap reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió egy megállapodás keretében hamarosan átfogó megoldásra jut a menekültkérdésben, és hozzátette, hogy Szerbia kész részt vállalni ennek felelősségéből.