Szerbia az emberi jogok helyett Törökországot választotta

Fotó: MTI/EPA / -------------------

-

Az ENSZ-bizottság szerint elképzelhető, hogy a kitoloncolt kurd aktivistát megkínozzák a törökök.


Szerbia kiadott egy kurd aktivistát Ankarának – jelentette az N1 tévé. Cevdet Ayazt Törökországban 15 évnyi börtönbüntetésre ítélték az alkotmányos rend elleni tevékenység miatt. Ayaz ügyvédje, Ana Trkulja szerint ügyfelét hétfő délután vitték el a befogadóközpontból, ahol menedékkérelme elbírálását várta. Kérelmét elutasították és azonnal kiadták Törökországnak.

Nela Kuburovic igazságügyi miniszter azt mondta, a kiadatásról szóló jogerős döntés után már nem lehetett jogorvoslatot kérni. Ayaz kiadatását ellen az ENSZ kínzás elleni bizottsága is tiltakozott, mert fennáll a veszély, hogy Törökországban megkínozzák. Kuburovic szerint az ENSZ-bizottság ajánlása már a döntés után érkezett, ezért Szerbia nem vonható felelősségre. A miniszter szerint nem politikai, hanem jogi döntés született.

Szerbia javítani és erősíteni akarja viszonyát Törökországgal, Recep Tayyip Erdogan elnök pedig októberben Szerbiába látogatott. Ankara számára fontos a balkáni jelenlét, ahol erős gazdasági és politikai hídfőállásokat igyekszik kiépíteni.