Szerb rendőrök terelik a zöldhatárhoz a menekülteket

-

A Délmagyar munkatársai látták, amint a menetrend szerinti buszról a Tisza árterénél szállították le a migránsokat, majd szélnek eresztették őket. Ez nem egyszeri eset volt.


A kijelölt magyarkanizsai megálló helyett attól három kilométerre, a zöldhatárra vezető tiszai ártérnél állt meg az elmúlt napokban a Belgrádból Magyarkanizsára tartó menetrend szerinti busz - írta a Délmagyar. A lap tudósítói a busz után mentek, akkor látták: a járműről leszáll három rendőr, egy a forgalmat lassította, a másik kettő pedig leterelte a menekülteket a buszról, ezután visszaszálltak, a busz pedig ment vissza Magyarkanizsára.


Az emberek nem értették, miért ott tették ki őket, nem tudták, hol van a város, hol lehet ennivalót venni, hol a magyar határ és a magyar hatóságok vesznek-e tőlük ujjlenyomatot. Egyikük azt mondta, a szerb rendőrök annyit mondtak, sétáljanak a folyó mentén, és akkor eljutnak oda, ahová indultak.

A lap munkatársai egy másik esetnek is szemtanúi voltak: akkor Törökkanizsán várták a belgrádi buszt, amit a rendőrök Magyarkanizsa határán állítottak meg. A sofőrrel hosszan beszélgettek. A megállóban azután csak szerbek szállhattak le, a busz rendőri kísérettel a horgosi elágazás mellé gurult, ahol a kukoricás mellett leszállítottak és otthagytak 15 embert, szintén az ártér mellett vezető úton. Másnapra a helyiek szerint megszűnt a menekültáradat Magyarkanizsán.

A lap megkereste a szerb belügyminisztériumot, de egyelőre nem kaptak választ.