Szerb focista ostoba provokációja a zágrábi BL-meccs után

-

Luka Milivojevicsnek nem volt elég, hogy csapata győzött idegenben, ő még a szerb–horvát viszonyt is bevette a játékba.


A kedd esti Dinamo Zagreb–Olimpiakosz Pireusz Bajnokok Ligája-csoportmérkőzést 1-0-ra megnyerte a vendég görög csapat. Már ez is éppen elég kellemetlen volt a horvátok számára, azonban a görögök szerb középpályása, Luka Milivojevics szükségét érezte, hogy még egy ütést elhelyezzen a hazaiakon. Ezért a vegyes zónában a fejébe csapta korábbi klubja, a Crvena Zvezda sapkáját. Ami a szerb–horvát viszonyt, valamint a két klub, a Dinamo Zagreb és Crvena Zvezda múltját ismerve jóval több volt mint ostobaság.1990. május 13-án a két csapat bajnoki mérkőzést játszott a Maksimir stadionban, de a találkozó a sorozatos nézőtéri rendbontások miatt félbeszakadt, és soha nem is fejezték be – ezt az eseményt gyakran szokták a Jugoszlávia felbomlásához vezető polgárháború első eseményének nevezni.

Milivojevics azzal védekezett, hogy a sapkát egy szurkoló nyomta a kezébe, ő pedig a Zvezda és az Olimpiakosz legendásan jó viszonyára való tekintettel gondolkodás nélkül fel is tette.

Később a horvát biztonsági szolgálat vezetője megkérte, hogy vegye le, ő azonban nem volt erre hajlandó. A horvátok fényképet is készítettek róla, és az esetet jelenteni fogják az UEFA-nak.