Szeptemberre lesz megint tbc elleni oltóanyag

-

A dán gyártó, a Statens Serum Institut arról tájékoztatta a beszerzésért felelős Novartis Hungáriát, hogy szeptemberre látja ismét biztosítottnak az oltóanyag-szállítást. Ezt Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára mondta kedden az M1-en.


Mikola István azt mondta, hogy a minisztérium azzal segíthet, hogy el tudja érni azokat az országokat, amelyek ilyen vakcinát gyártanak, és a külképviseleteken keresztül meg is keresték őket. Tart a válaszok begyűjtése, és úgy tűnik, hogy megoldódik a kérdés. A gyerekeknek nem lesz bajuk, mondta.

Az ÁNTSZ múlt pénteken jelentette be, hogy átütemezik a BCG-oltásokat, vagyis az újszülöttek nem a születés utáni egy hónapon belül, hanem akkor kapják majd meg a vakcinát, ha az újra rendelkezésre áll. A veszélyeztetett gyerekek számára a tartalékot csoportosítják át.

A BCG-oltás, amely a kisgyermekeket védi a tbc kórokozója) által okozott gennyes agyhártyagyulladástól és az egész testre kiterjedő tbc-től egyéves korig alkalmazható megfelelő hatékonysággal