Szeptemberre halasztották a Cecil-vadász tárgyalását Zimbabwéban

-

Szeptember végén tárgyalják majd annak a profi vadásznak az ügyét, aki azt a szafarit szervezte, amelynek során egy amerikai fogorvos lelőtte a híres zimbabwei oroszlánt.


A vádlottat 1000 dolláros óvadék ellenében már korábban szabadlábra helyezték. Tárgyalását azért halasztották el, mert ügyvédje újabb jogi tanácsadó bevonását kérte.

Theo Bronkhorstot vadorzással vádolják, illetve azzal, hogy nem akadályozta meg az illegális vadászatot. Ő korábban azt mondta, hogy nem gondolta, hogy illegális, ami történik, és a fogorvos, aki kifizette az 50 000 dollárt a vadászatért, ártatlan.

A 13 éves hím oroszlánt egy gépkocsival húzott állattetemmel csalták ki a Hwangei Nemzeti Parkból, ahol élt. A fogorvos íjjal sebesítette meg, de az állatra csak 40 óra múlva találtak rá, és akkor lőtte agyon. A jeladós nyakörvet, amelyet egy oxfordi kutatócsoport tett Cecilre, megpróbálták megsemmisíteni, ám mivel ez nem sikerült, levágták az állat fejét, a tetemet pedig megnyúzták.

Zimbabwe a fogorvos kiadatását követeli, és nyomoznak annak a területnek a tulajdonosa ellen is, ahol az oroszlánt megölték. Cecil elpusztítása után a zimbabwei hatóságok megtiltották a nagyvadak vadászatát, lemondva ezzel évi mintegy 40 millió dolláros, átszámítva kb 11 milliárd forintos bevételről. A világ számos légitársasága pedig, köztük az amerikai Delta Air Lines bevezette a nagyvadak trófeáinak szállítási tilalmát.