Szeptemberben új regényben szerepel George Smiley

Fotó: DPA / JENS KALAENE

-

Két és fél évtized után támad fel a regényhős.


Új kémregényt írt John le Carré, ráadásul 25 év szünet ismét George Smiley lesz a könyv hőse. A BBC szerint A kém, aki bejött a hidegről vagy a Suszter, szabó, baka, kém című sikerkönyvek írójának új kötete szeptemberben jelenik meg.

A Legacy of Spies Smiley kollégája, a már nyugdíjas Peter Guillam történetét meséli el, akit hidegháborús múltja nem enged szabadulni, és kénytelen visszatérni a szolgálathoz. A Viking Books szerint a 85 éves le Carré új regénye éppoly ötletes és izgalmas, mint a korábbi Smiley-regények.

Smiley figurája, akit az oxfordi Lincoln College egykori rektoráról mintázott, Le Carré első regényében, az Ébresztő a halottnak című, 1961-es kötetben született meg.

A Smiley-regények közül többet megfilmesítettek, és televíziós feldolgozás is készült belőlük. A kémet korábban Alec Guinness is alakította két televíziós darabban, legutóbb pedig Gary Oldman játszotta el a 2011-es bemutatott Suszter, szabó, baka, kém című filmben.

Le Carré David John Moore Cornwell néven született Poole-ban. A brit titkosszolgálat munkatársa is volt, 1958-ban tiszti rangot kapott. 1959 és 1964 között az MI6, a hírszerzés embereként diplomáciai szolgálatot teljesített Bonnban és Hamburgban.

A hatvanas évek elején álnéven kezdett el írni, világhírűvé második regénye tette: A kém, aki bejött a hidegről című művet a berlini fal felhúzása, az akkori megrendítő élmények, feszültségek ihlették. Graham Greene a legjobb kémtörténetnek tartotta, amelyet valaha is olvasott.