Szeptemberben szentté avatják Teréz anyát

Fotó: AFP / STR

-

Ferenc pápa jelentette be, hogy a római katolikus apácát, a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrend alapítóját 19 évvel halála után kanonizálják.


Kalkuttai Teréz anyát, aki az életét a szegények segítésére áldozta fel, szeptember 4-én szentté avatja (más szóval kanonizálja) a római katolikus egyház – jelentette be Ferenc pápa kedden, miután találkozott a bíborosokkal, akik elismerték az ehhez szükséges csodatörténetet.


Ferenc már tavaly decemberben elfogadta a második csodáját a Nobel-békedíjas Teréz anyának, ami egy agydaganatos brazil férfi megmagyarázhatatlan gyógyulása volt.

Az 1997 szeptember 5-én, 87 évesen elhunyt Teréz anyát 2003-ban avatták boldoggá. Ahhoz elég volt, hogy egy csoda történjen életében, a szentté avatáshoz viszont már kettő kellett, ezt ismerte most el a vatikáni kongregáció.

Kalkuttai Boldog Teréz neve ellenére nem indiai származású, hanem Macedónia fővárosában, Szkopjéban – ami akkor még az Oszmán Birodalomhoz tartozott – született. A szentté avatás folyamatáról II. János Pál és XXIII. János pápa kanonizálásánál írtunk.