Szépen megkopasztotta az államot egy spanyol köztisztviselő

-

14 éven át a munkahelye felé sem nézett, de a fizetését azért felvette. Így több mint 8 millió forintnyi euróhoz jutott teljesen ingyen. Egy ünnepélyes pillanatban viszont lebukott.


A cádizi önkormányzat egyik köztisztviselője tizennégy éven át vette fel a fizetését anélkül, hogy valódi munkát végzett volna, és ez csak akkor derült ki, amikor ki akarták tüntetni 20 éves munkaviszonya alkalmából – számolt be a bíróságon végződött ügyről az El Mundo című napilap.

A ma már nyugdíjas, 69 éves mérnök, Joaquín García 1990-től dolgozott az önkormányzatnál, 1996-tól 2010-ig a város egyik vízügyi cégénél kellett volna felügyelnie a szennyvíztelepet. Garcíát 2010-ben ki akarták tüntetni, az alpolgármesternek viszont feltűnt, hogy évek óta nem tud semmit a férfiról. Hiába kérdezősködött utána, kiderült, mások is így vannak ezzel, miközben García minden hónapban felvette a fizetését.

Joaquín García évente nettó 27 ezer eurót – átszámítva 8,3 millió forintot – keresett. A férfi azzal magyarázkodott: nem a La Martona, hanem egy másik, a Cádiz-San Fernando telepet kellett felügyelnie, csakhogy az nem épült meg, így gyakorlatilag nem volt mit csinálnia. De ő bejárt az irodába, csak nem szólt senkinek, mert félt, hogy kirúgják, és az ő korában nem találna munkát. Állítása szerint a helyzet annyira megviselte, hogy még pszichiáterhez is járt.

A bíróság nem fogadta el a védekezését, egyévi fizetésének megfelelő összeget szabott ki büntetésnek.

Joaquín García szerint szándékosan, politikai okokból bánt el vele az önkormányzat konzervatív néppárti vezetése, mert sógora szocialista politikus.