Szépen kérik Putyintól, hogy az Iszlám Államot lője

Fotó: AFP / MAHMOUD TAHA

-


Törökország és partnerei az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalícióban felszólították pénteken Oroszországot, hogy hagyjon fel a szíriai ellenzék elleni katonai támadásokkal, és légicsapásait összpontosítsa inkább az Iszlám Állam dzsihadista szervezetre.

Az Iszlám Állam elleni koalícióban részt vevő országok – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, a Perzsa-öböl menti államok és Törökország – közös közleményben fejezték ki aggodalmukat az eddigi orosz légitámadások miatt. Oroszország akciói „tovább súlyosbítják” a konfliktust, és hatásukra nőhet a szélsőségesek száma – írták.

Párizsban ma francia–orosz csúcstalálkozót tartanak, Francois Hollande francia elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő tárgyalásának fő témája is Szíria lesz.

A csúcstalálkozó alkalmából az orosz parlament külügyi bizottságának elnöke, Alekszej Puskov, a francia Europe 1 Rádiónak azt mondta, a szíriai légi csapások 3-4 hónapig is eltarthatnak, és intenzívebbek lesznek.

Közben az orosz állami tévé először készíthetett felvételeket Oroszország szíriai, latakiai légi bázisán:Ez pedig az Euronews tudósítása a csütörtöki orosz bombázásokról