Szépen hízik az államkassza a romlott kajából

-

Az elmúlt három évben 9 milliárd forint folyt be a bírságokból, amelyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) vetett ki – írta a Magyar Idők.


A kiemelt ügyek igazgatóságát 2012 szeptember hozta létre a kormány, azóta folyamatosan együtt dolgoznak a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal. A KÜI igazgatója, Helik Ferenc a lapnak nyilatkozva elmondta: a közös ellenőrzések eredményeként az elmúlt három évben összesen mintegy 800 millió forint bírságot szabtak ki, ennek eddig 70 százalékát fizették be a vállalkozások. Az új módszereken alapuló, központi ellenőrzés nyomán csak ebben az évben csaknem 600 tonnányi problémás terméket foglaltak le, köztük lejárt minőségmegőrzési idejű, bizonytalan eredetű és élelmiszer-biztonsági szempontból veszélyes árut. A KÜI igazgatója elmondta, az idén új elemként az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) is segítette a hatóság munkáját. Helik Ferenc szerint ennek hatása, hogy nagy számban tűntek el a piacról olyan vállalkozások, amelyek kizárólag az „áfacsalt termékek kereskedelmére voltak berendezkedve”.


A lap szerint az ellenőrzés még hatékonyabbá tétele érdekében jövőre új informatikai rendszer kiépítését tervezi a Nébih, amelynek segítségével a különböző forrásból érkező adatokat egy közös adatbázisban tudják összekötni.