Szépen akar búcsúzni a vébétől a női pólósok kapitánya

Fotó: MTI / Beliczay László

-

A női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint semmi előjele nem volt annak, hogy csapata kudarcot vall a világbajnokság negyeddöntőjében, és alulmarad Kanadával szemben.


Számítottak rá, hogy nehéz meccs lesz, "de arra nem, hogy ennyire impotensek leszünk" – mondta Bíró Attila a hétfői 6-4-es vereség után. „Nem könnyű megemészteni a történteket" – mondta a szövetségi kapitány, aki az összecsapás előtt aláírta volna a hat kapott gólt, a négy lőtt azonban szerinte roppant kevés. „Senkinek nem ment úgy a lövés, ahogy szerettük volna. Sajnos rendre túlhelyeztük a labdát, a jobbnál is jobb helyzetet kerestünk. A vereség azért is fájó, mert semmi előjele nem volt a kudarcnak."

Meg kell keresni a társaság egészét jellemző mentális blokk okait. Mindannyiuknak – neki, a lányoknak és a csapat pszichológusának – a felelőssége is felvethető. A kapitány szerint a hollandok felett aratott győzelem "bealtathatott minket, de ilyen a vízilabda, ők a kilencedik, mi az ötödik helyért játszunk érem helyett..." A margitszigeti világbajnokság eddigi menete is igazolta: a női mezőnyben nyolc-kilenc olyan csapat van, amelyből "bárki megverhet bárkit", s ennek "tegnap mi voltunk a szenvedő alanyai" – mondta Bíró.

A szövetségi kapitány szerint most már az a feladat, hogy megnyerjék a hátralévő két mérkőzést, és szépen búcsúzzanak a hazai vb-n, már csak a csapat mellett végig kitartó szurkolók miatt is.

Bujka Barbara azt mondta, hogy csupán valamikor hajnalban tudott elaludni a vereséget követően. "A legnagyobb hiba az volt, hogy összecsináltuk magunkat" – mondta a balkezes center, aki szerint a görögöket, majd az utánuk következő ellenfelet is meg kell verni, hogy legalább az ötödik hely meglegyen.

Illés Anna fájdalmasnak nevezte a vereséget, társaival együtt nagyon sajnálja, hogy így alakult, de a folytatásban se mindegy, hogy ötödikként vagy nyolcadikként végez a válogatott.

A center Tóth lldikó mélységesen csalódott az eredmény és az elszalasztott lehetőség miatt. Szerinte nemcsak az elődöntőbe juthattak volna el, hanem egészen a döntőig menetelhettek volna, ha csak megközelítőleg azt nyújtják, amit tudnak.

A csapatkapitány Keszthelyi Rita szerint a kanadaiak elleni meccsen saját magukat verték meg: "Buták voltunk, bátortalanok, most nagyon ki kell találnunk a megoldást, hogy a jövőben ilyesmi ne fordulhasson elő, és mentálisan is jók legyünk."

A magyar válogatott az 5-8. helyért szerdán 15 órakor a görögökkel találkozik.