Szép lassan megnyugodhat a lakáspiac

Fotó: Getty Images / Spencer Platt

-

Mérséklődik az ingatlanok drágulása, de nagyok a területi egyenlőtlenségek. Budapesten tovább drágulnak a használt lakások.


A hivatalos értékesítési adatok szerint megállt az ingatlanok elmúlt egy-két évben tapasztalt kiugró mértékű drágulása – írja a Magyar Idők a KSH adataira hivatkozva.

A területi egyenlőtlenségek ugyanakkor egyre nagyobbak: Budapesten az árak a második negyedévben már reálértékükön is meghaladták a válság előtti csúcsokat, vidéken azonban a fővárosi árak töredéke jellemző.

A használt lakások árának első negyedévi több mint 5 százalékos emelkedése után a második negyedévben lényegében stagnáltak az árak, mindössze 0,7 százalékkal nőttek tovább országosan.

Számottevő különbségek láthatók azonban a főváros és a vidék között. Budapesten 2016 első két negyedévében tovább gyorsult a használt lakások árának emelkedése: a tavalyi átlagosan 17,4 millió forintról 19,5 millióra drágultak. Ezzel a budapesti átlagár már az inflációt figyelembe vevő reálértéken is a válság előtti szint fölé kúszott.A Portfólió pedig arról ír, hogy a Budapesten bekövetkezett hirtelen drágulás miatt éppen ezért egyre többen gondolják úgy, hogy ez már egy kezdődő lakáspiaci lufi kialakulása, az áremelkedés ugyan nem szűnt meg, de legalább az árak növekedésének üteme csökkent.

A KSH és az FHB után az idei évtől kezdve az MNB is rendszeresen publikálja lakáspiaci jelentését az aktuális trendekről. Az áremelkedés az ebben megjelent rövid távú előrejelzés szerint tovább fog folytatódni, bizonyos területeken azonban már érdemes lehet körültekintően dönteni a befektetési célú lakásvásárlás előtt.