Szenzációs képregényt rajzoltak A walesi bárdokból

-

Klasszikus verseket képregényesítettek művészek a tüdőgyulladás elleni védekezés jegyében.


Bár a kiindulás az volt, hogy nyugdíjasok felhívják a figyelmet a tüdőgyulladásra mint hajdan rettegett, ma már kezelhető betegségre, a született művek könnyedén túlnőhetnek a kezdőötleten. A Nyugdíjasok Országos Szövetsége a DeepInsight ügynökséggel összefogva kiválasztott pár költőt, akik tüdőgyulladásban haltak meg, s eljátszottak a gondolattal, mit kezdenének tehetségükkel, ha ma születtek volna – s betegségüket akár egy védőoltással meg lehetne gyógyítani.

Ennek apropóján felkértek öt neves képregényrajzolót, illusztrátort, hogy dolgozzák ki a műveket. A művészek szinte teljesen szabad kezet kaptak – mondta Némethné Jankovics Györgyi, a NYOSZ elnöke.

Az életbenmaradnanak.hu oldalon egyelőre négy vers található, amelyhez művészek készítettek rajzokat. Arany Jánostól A walesi bárdok klasszikus képregény lett, rendkívül szuggesztív, modern és a verset tökéletesen kiszolgáló, ám amellett önálló alkotás. Walesi óriásplakátok, Iron Maiden- és Smith-pólós, gitáros bárdok keltik életre Arany balladáját Csordás Dániel rajzoló segítségével.

Csokonai Vitéz Mihály A reményhez című verséhez meseszép grafikát rajzolt a Pixoloid Studios aranyszárnyú reménnyel, Lakatos István pedig inkább mókás rémalakot rajzolt Kölcsey mellé Huszt várában. A negyediket, Berzsenyi Dániel Az első szerelem című versét Terék Anna és Tondora Judit színezi ki. Az ötödik vers egyelőre hiányzik, de már nem kell sokat várni rá. Három vers közül a honlapon az olvasók szavazhatják meg, melyik alakuljon át képregénnyé.


Az aranyszárnyú remény