Szenzáció! Új Warhol-képeket találtak

Fotó: AFP/Mike Clarke

-

HÁTTÉR

Huszonnyolc új Warhol festményt találtak amerikai kutatók. A műalkotásokat nem egy széf vagy egy múzeum raktára rejtette, hanem a művész által használt floppylemezekről mentették le azokat.


Óriási digitális leletmentési akciót zárt le az Andy Warhol Museum és a Carnegie Mellon egyetem szakértői. Huszonyolc képet mentettek le a művész amigás lemezeiről. A kutatóknak nem csak az adatok letöltését kellett megoldaniuk, arra is rá kellett jönniük, hogy a marilyn1.pic és campbells.pic fájlok milyen formátumban vannak. A lemezek nagyrészt rendszerfájlokat tartalmaztak, egy prototípus állapotú ROM fájlt valamint a Graphicraft rajzolóprogram egy példányát. Az erdetei lemezeket olyan rövid ideig használták az informatikusok, amennyire lehetett. Tartalmukat új floppykra mentették át, majd azon dolgoztak. A Carnegie Mellon egyetem kutatói remek 15 oldalas jelentést írtak a leletmentésről, ezt azonban tényleg csak a digitális régészet iránt érdeklődőknek ajánljuk.Warhol az Amiga gépeket gyártó Commodore International felkérésére készítette a most helyreállított műveket.  A lemezek már régen a múzeum birtokában voltak, ám most próbálták először megnyitni a rajtuk található fájlokat. A képek megrendelésével a cég azt akarta bizonyítani, hogy a számítógépei komoly grafikus képességekkel rendelkeznek, és akár munkra is használhatók. A lenti videó is a kampány során készült, ezen Warhol Debbie Harry színésznőről rajzol portrét egérrel és Amigával.
Lassan nekieshetnek a számítógépeknek a régészek

Nem minden művész olyan szerencsés, mint Warhol. Ugyan a lemezek borzasztóan régről, 1985-ből származnak, viszont olyan szabványokat használtak, amelyek ma is léteznek. Az élet legtöbb területéről ugyan kiszorult a 3,5 colos kisfloppy, ám régi gépeket, USB-s lemezmeghajtókat még lehet szerezni hozzá. Egy-két ősi laborberendezés vagy régebbi szintetizátor még használ is ilyen adathordozókat. Papp Tibor magyar avantgárd költő - a magyar disztichongenerátor írója - korai műveinek egy része viszont az Amstrad géphez használt, a hagyományos kislemeznél fél centiméterrel kisebb, mára teljesen kihalt lemezeken található. Komolyabb fejlesztés kellene ahhoz, hogy ki lehessen nyerni a képverseket az öregedő, olvashatatlanná váló lemezekről.