Szenvedő formula: Magyarország ötödik a világranglistán

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt / MTI/Czeglédi Zsolt

A Gallup felméréséből kiderül; a világ lakosságának 14 százaléka szenved, míg a válság előtt ez a szám mindössze tizenegy százalék volt. Magyarországon 32 százalék.


Nem csak a boldogságot, a szenvedést is mérik. A héten publikált listából kiderül: a magyarok nem csak szegények, de szenvednek is. Az Eurostat statisztikájából a minap tudtuk meg, hogy a magyarok 32 százaléka számít szegénynek, és a Gallup felmérése is valami hasonlót mutat: a lakosság egyharmada szenved. A lista élén Bulgária áll 39 százalékkal, Magyarország az ötödik, és így olyan országokat is megelőzünk, mint a polgárháborús Szíria, az anarchiába süllyedő Afganisztán, vagy a szigorú vallási diktatúra sújtotta Irán. Az, hogy a lista másik felén olyan országokat találunk, mint Svédország és Katar, nem annyira meglepő. Kevésbé érthető viszont, hogyan mérték meg azt, hogy a gyakran vallási indítékú mészárlásokkal sújtott Nigériában vagy a konstans véres anarchiába süllyedt Szomália északi csücskében is csak egy-két százalék az, aki szenved.


Ki az, aki szenved?

A felmérés során arra kérték az embereket, hogy értékeljék saját életkörülményeiket a jelenben, illetve azt, hogy ez szerintük hogyan fog alakulni az elkövetkezendő öt évben. A 10-es jelenti az elérhető legjobb életkörülményeket, a 0 pedig a legrosszabbat. Aki négyest vagy annál rosszabbat ad magának, az szenvedőnek minősül.