Szentté avatta Teréz anyát a pápa

-

A szabadtéri szentmisén állam- és kormányfők is jelen voltak. Utána viszont a pápa hajléktalanokkal és nélkülözőkkel pizzázott.


A vatikáni Szent Péter téren Ferenc pápa szentté avatta Boldog Kalkuttai Teréz anyát, Nobel-békedíjas apácát, a Szeretet Misszionáriusai rend alapítóját. A ceremóniára – az irgalmasság rendkívüli szentévének egyik legnagyobb tömegeseményére – mintegy százezren érkeztek. A rendezvényt több mint száz országban élőben közvetített a televízió, a helyszínen pedig 3 ezer rendőr és biztonsági ember felügyelte. Lezárták a Vatikán feletti légteret is.

A szabadtéri szentmisén megjelent több állam- és kormányfő, köztük Narendra Modi indiai miniszterelnök, valamint az a férfi, aki 2008-ban feleségének a Teréz anyához intézett imádsága hatására gyógyult meg addigi bénulásos és az orvosok által halálosnak nyilvánított betegségéből. Ez a csoda eredményezte az 1997. szeptember 5-én elhunyt, albán származású Teréz anya szentté avatását.

A „szegények angyalának” is nevezett Teréz anyát már életében sokan szentként tisztelték. Egy másik csodáért – egy bengáli asszony rákbetegségből való felgyógyulásáért – 2003. október 19-én II. János Pál pápa boldoggá avatta.


Az irgalmasság sója

Ferenc pápa szentbeszédében az „isteni irgalmasság nagylelkű szétosztójának” nevezte Teréz anyát, aki „odahajolt a kimerült emberek felé”, elismerve Isten adta méltóságukat. Felemelte hangját a világ hatalmasságai előtt, hogy ismerjék be a szegényekkel szemben elkövetett vétkeiket. „Számára az irgalmasság az a só volt, amely megízesítette minden tettét” – mondta a pápa.

„Az irgalmasság fáradhatatlan munkatársa segítsen abban, hogy cselekedeteink egyetlen kritériuma az ingyenes szeretet legyen, amely nem ismer semmiféle ideológiát – mondta Ferenc pápa. – Hordozzuk szívünkben Teréz anya nevetését, és ajándékozzuk oda mindenkinek, akivel találkozunk utunk során, különös tekintettel a szenvedőkre.”


Közös ebéd

Bírálói szerint a Nobel-békedíjas apáca csak a szegénység tünetei, nem pedig okai ellen vette fel a harcot, és egyeseknek szúrta a szemét az abortusszal és a fogamzásgátlással kapcsolatos álláspontja is. Ráadásul halála után előkerültek olyan levelek, amelyekből kiderül, hogy Teréz anya nemegyszer kételkedett Istenben.

Ferenc pápa a szentté avatási szertartás után ebédre – egy közös pizzázásra – látott vendégül 1500 hajléktalant és rászorulót. A Vatikáni Rádió szerint az ételt egy nápolyi pizzasütőcsapat készítette, és a Szeretet Misszionáriusai rend mintegy 250 apácája és önkéntesek szolgálták fel.