Szentpétervári robbantás: házkutatás volt a merénylő lakásán

Fotó: ANADOLU AGENCY / Sergey Mihailicenko

-

Egy kivételével azonosították a merénylet áldozatait.


Megtalálták és átkutatták a szentpétervári merénylet feltételezett elkövetője, Akbarzson Dzsalilov lakását a szövetségi nyomozók – mondta Szvetlana Petrenko, az SZK szóvivője. Alekszandr Basztrikin, az SZK vezetője elrendelte, hogy kutassák fel a merénylő esetleges tettestársait, és derítsék ki, kapcsolatban állhatott-e Dzsalilov az Iszlám Állammal.

A szentpétervári robbantásos merényletben 14-en haltak meg, 49-en pedig megsebesültek. Szerda reggelre a halottak közül egy kivétellel mindenkit sikerült azonosítani. A terrortámadás elkövetését eddig egyetlen szervezet sem vállalta.

A Kirgizisztánban született, orosz állampolgárságú, 22 éves Dzsalilov 6 évig élt Szentpéterváron, ahol autószerelőként, illetve szusiéttermekben dolgozott. Muszlim volt, környezete nem tartotta fanatikusnak. Dzsalilov februárban visszatért Kirgizisztánba, ahol felkészítést kaphatott a merénylet elkövetéséhez. A feltételezések szerint a pokolgép véletlenül lépett működésbe hétfőn a szentpétervári metróban, de ezt nem erősítették meg.

Az orosz terrorelhárítás szerint nem igaz, hogy több nagyvárost is terrorveszély fenyegetne, a kormányzó Egységes Oroszország párt április 8-án országszerte terrorellenes megmozdulásokat kíván rendezni.