Szent háborút hirdettek Irán és Oroszország ellen

Fotó: RIA Novosti / Dmitriy Vinogradov

-

Többtucatnyi vallási vezető írta alá az online nyilatkozatot a szíriai beavatkozás miatt.


Többtucatnyi szaúd-arábiai vallási vezető dzsihádra szólította fel az arab és muzulmán országokat Irán és Oroszország ellen a szíriai beavatkozás miatt. A vallási vezetők – akik nincsenek közvetlen kapcsolatban a kormánnyal, de jelentős befolyással rendelkeznek – online nyilatkozatot írtak alá a szent háborúról – írja a Nol.hu.

Oroszország a múlt héten kezdett légicsapásokat mérni Szíriában a Bassár el-Aszad elnök vezette damaszkuszi rezsim ellenfeleire. Hivatalos moszkvai közlések szerint a célpont a szélsőséges szunnita terrorszervezet, az Iszlám Állam, de ezt több nemzetközi forrás is cáfolja. A NATO és szövetségesei szerint az oroszok a mérsékelt Aszad-ellenes lázadókat támadják. A légicsapásoknak több civil áldozatuk is volt.

Az oroszok azonosító nélküli gépekkel bombáznak, és ezt nem is titkolják. Kaiser Ferenc hadtudományi szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezető docense a VS.hu-nak azt mondta, valamiféle titkolózási hajlam magyarázhatja a felségjelek és azonosítószámok eltüntetését a Szíriában bevetett orosz harci gépekről, no meg az, hogy háborúban gyakran semmibe veszik a szabályokat.