Szennyezett sóval mérgezhetik az embereket

-

A Légúti Betegek Országos Egyesülete (LEBE) szerint azok a sószobák, ahol nem tiszta, orvosi sót használnak a berendezésekben, tele lehetnek mérgező hatóanyagokkal, nyomelemekkel, amelyek a nyálkahártyán keresztül bejutnak a szervezetünkbe, és megbetegedéseket okozhatnak.


Alapvetően minden sóterápiás központnak nagy tisztaságú, orvosi sót kellene használnia, hogy a levegőbe permetezett sót belélegezve a légúti beteg gyógyulni tudjon. A LEBE azonban megvizsgált több mint kétszáz sókezeléssel foglalkozó szolgáltatót, és kiderült, hogy ebből több mint 100 sóközpont bizonytalan eredetű természetes sót használ, és csupán az egytizedükről mondható el biztosan, hogy a kezelésre alkalmas orvosi sóval dolgoznak. A himalájai vagy a Holt-tengeri só sem alkalmas terápiára – emelte ki az egyesület szóvivője a TV2 riportjában.


A nem tiszta só azonban akár életveszélyes is lehet. A szakorvos szerint a sóval együtt a szennyező anyagokat is belélegezzük, amelyek a nyálkahártyán keresztül felszívódnak a szervezetünkben és felhalmozódnak. A nem tiszta sóban olyan nehézfémek vagy izotópok lehetnek, amelyekre nagy mennyiségben egyáltalán nincs szüksége a szervezetünknek, és felhalmozódásuk esetén ártalmasak lehetnek.

A riport szerint az ÁNTSZ azt mondja, hogy mivel a sóterápia nem egészségügyi szolgáltatás, ezért nem ellenőrzik a sószobákat, de idén a megfelelő kormányhivatalok már kiemelt figyelmet fordítanak a sóterápiás kezelésekre.

A Gazdasági Versenyhivatal pedig ennek kapcsán úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt években egyre több átverésről szóló panasz érkezik hozzájuk egészségmegóvó termékekkel – mint amilyen a sóterápia vagy a mágneskezelés – kapcsolatban.