Szén-monoxid ölhette meg az idős házaspárt

-

Vasárnap kora délután találták meg a párt egy budaörsi családi házban. Ugyancsak ma Győrben is mérgezés történt, és a fővárosban is riasztani kellett a katasztrófavédelmet.


A tragédia pontos okát még vizsgálják.

A házban a tűzoltók már nem tudtak gázkoncentrációt kimutatni, feltehetően a korábbi szellőztetés miatt. A lakásban gázkészülék és kandalló is üzemelt. Az utóbbi ajtaját nyitva találták, benne pedig hideg hamu volt, ami alátámasztja a mérgezés gyanúját. A helyszínt lezárták, ezért egyelőre nem tudtak kontrollmérést végezni a tűzoltók.

Az ügyben közigazgatási eljárás indult.

Győrben ugyancsak szén-monoxid-mérgezés miatt egy idős ember lett ma rosszul. Az esethez riasztott győri hivatásos tűzoltók kimutatható szén-monoxid-koncentrációt mértek a lakásban, ezért elzárták a gázt, valamint értesítették a gázszolgáltató szakembereit.

Riasztották a tűzoltókat Budapesten is, ahol egy XIII. kerületi lakásban jelzett a szén-monoxid-érzékelő. Itt senki sem szenvedett mérgezést.

A hét elején a katasztrófavédelem már felhívta a figyelmet arra, hogy a kemény fagy miatt megnő a szén-monoxid-mérgezés veszélye. Bár a halálesetek száma 2012 óta folyamatosan csökken, de már ebben az évben is több ilyen baleset fordult elő.