Szemtől szemben a Google-lal

-

A Google továbbfejlesztené VR-megoldásait, amiben most már a frissen felvásárolt Eyefluence szemmozgáskövető technológia is segítségére lesz.


A Google továbbra is sok energiát és pénzt szentel virtuális valóság (VR) megoldásainak továbbfejlesztésére. Ennek egyik bizonyítéka, hogy a cég a közelmúltban felvásárolta a 2013-ban alapított Eyefluence startupot, amely a VR-szemüvegen belüli szemmozgás-követő és íriszleolvasó technológiák fejlesztésére specializálódott.

A felvásárlásról az Eyefluence blogbejegyzésben adott hírt: „Izgatottan tudatjuk, hogy az Eyefluence csapata csatlakozott a Google-hoz! Egyesített erőkkel folytatjuk a szemvezérlési technológia fejlesztését, hogy még jobban kiterjeszthessük az emberi képességeket. Bízunk abban, hogy együtt egy olyan újítást hozunk létre, mely mindannyiunk életét megváltoztathatja.”

Az eye-tracking (szemkövetés) lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy virtuális valóság vagy kiterjesztett valóság szemüveget viselve a szemüket egérként használhassák, és csupán a szemük mozgásával végezhessenek el műveleteket. Így például pusztán a szem gesztusaival képessé válunk képeket kiválasztani, navigálni vagy akár üzeneteket írni.

A Google egyébként ebben a hónapban teszi elérhetővé a májusban bemutatott Daydream virtuális valóság platformját – mely leegyszerűsíti a VR-tartalmak mobileszközökön történő megjelenítését – a hozzá tartozó headsettel (VR-sisakkal) együtt. Az eye-tracking a virtuális valóság headsetek szempontjából is igen fontos technológia, nem csoda hát, ha a Google lecsapott a startupra és technológiájára. Más cégek is foglalkoznak a szem gesztusai és az interfész közötti kapcsolattal – mint például az SMI vagy a Tobii –, ám az Eyefluence az egyetlen, amely teljes mértékben ennek szentelte tevékenységét.