Szemétgleccsertől bűzlik Bejrút

Fotó: MTI/AP / Bilal Husszein

-

Szombaton teherautók és munkagépek jelentek meg Bejrút külvárosaiban, hogy a hegyekben felhalmozott szemetet végre eltakarítsák. Nyolc hónapig tartó hulladékkrízisnek vethetnek most véget.


Szó szerint utcákat temet be a szemét Libanonban, Bejrút külvárosaiban. Nyolc hónapja ugyanis itt gyülemlik a kidobott maradék, és a város sokáig várt a takarítással: március 19-én kezdte meg a szeméthegyek – egyes esetekben már-már gleccserekre emlékeztető szemétfolyamok – eltakarítását.


A szemét elszállítása tavaly kezdett akadozni Bejrút belvárosában, már akkor megkezdődtek a civil szervezetek kormányellenes tiltakozásai, mivel szerintük a korrupt libanoni kormány képtelen arra, hogy megoldja a hulladékválságot. A tüntetésekre tavaly nyáron az volt a kormányzati válasz, hogy a szemetet elhordták a belvárosi részekből, de a hulladékot csak a peremvárosokig sikerült elszállítani. Itt aztán az utak mentén és a Bejrút folyó partján halmozódott tovább a szemét – írja a Yahoo News. Ennek az oka állítólag az volt, hogy a város legnagyobb szemétlerakója, Naameh gyakorlatilag megtelt, a lakók tiltakoztak, hogy oda több hulladékot vigyenek, mivel szerintük nem volt már kapacitás arra, hogy még több hulladékot lehessen ott tárolni.

A kormány a múlt héten jelentette be, hogy a szemétlerakó újra megnyílik, de csak két hónapra. Ezúttal a lerakó közelében élő lakosok nem tiltakoztak.