Személyesen Putyin ad útlevelet Steven Seagalnak

Fotó: AFP / ALEXEI NIKOLSKY

-

Személyesen adja át az orosz útlevelet Steven Seagal amerikai színész-producernek a nap folyamán Vlagyimir Putyin orosz elnök – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteki moszkvai sajtótájékoztatóján.


Az orosz elnöki sajtóhivatal november 3-án közölte, hogy Putyin orosz állampolgárságot adományozott Seagalnek. A 64 éves, hétdanos aikidomester és volt hollywoodi filmszínész a dzsúdósként a küzdősportokat szintén kedvelő orosz államfő barátja.

Seagal akkor közölte, hogy „rendkívüli módon hálás” az állampolgárságért, amelyet Peszkov szerint azért kapott meg, mert törekedett annak megszerzésére, és mert meleg érzéseket táplál Oroszország iránt.

Steven Seagal nyíltan kiállt Oroszország mellett, amikor az Ukrajnától elcsatolta a Krímet. A színész két éve a Rosszijszkaja Gazeta című lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy az annexió – amelyet az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismer el – „nagyon észszerű lépés volt” a félsziget orosz ajkú lakosságának védelmében és a szevasztopoli haditengerészeti bázis biztosítás szempontjából.

Seagal, aki Kaliforniában nőtt fel, többször hivatkozott arra, hogy oroszországi és mongol felmenőkkel rendelkezik. A Moszkovszkij Komszomolec című napilap szerint apai nagyapja, a Minszkben született Nátán Zigelman nevét angolosította a színész.

A volt mozisztár gyakran megfordul Oroszországban, és sajtóértesülések szerint egy szeptemberi szahalini látogatásakor kijelentette, hogy fel szeretné venni az orosz állampolgárságot, hogy több időt tölthessen el orosz barátaival.

Steven Seagal 2016 januárja óta szerb állampolgár is. A BuzzFeed portál értesülése szerint az orosz elnök a G8-csoport 2013-as csúcstalálkozóján felvetette amerikai hivatali partnerének, Barack Obamának, hogy a színész-harcmester legyen Oroszország tiszteletbeli konzulja Kaliforniában, ám az állítólagos terv nem valósult meg.

Putyin korábban más ismert személyiségeknek is adományozott orosz állampolgárságot, köztük Gérard Depardieu francia színművésznek és Roy Jones Jr. amerikai profi ökölvívó-világbajnoknak. Mindketten támogatták a Krím Oroszországhoz csatolását. Az orosz elnök 2013-ban Depardieu-nek, idén januárban pedig Ezio Gambának, az orosz cselgáncsválogatott edzőjének nyújtotta át személyesen az orosz útlevelet.