Személyes gyűlöletből terveztek terrortámadást francia fiatalok

Fotó: AFP / THOMAS SAMSON

-

Kommandósközpontot támadtak volna jövő januárban. Egyikük itt szolgált, majd leszerelt.


Egy dél-franciaországi kommandós kiképzőhely ellen tervezett merényletet az év végén vagy a jövő év elején négy fiatal, köztük egy volt katona. Egy tisztet is el akartak rabolni és le akartak fejezni.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet előírásai szerint elképzelt támadás meghiúsítását Francois Hollande államfő jelentette be szerda este.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott részletek szerint a merénylettervet csírájában sikerült a hatóságoknak elfojtaniuk. A támadást a januári párizsi iszlamista merényletek évfordulójára tervezték.

Mindannyiukat hétfő hajnalban vették őrizetbe, Párizsban, Marseille-ben és Franciaország északi részén. Azt mondták, hogy a dél-franciaországi Perpignan városához közeli Collioure-nál, a haditengerészet egyik létesítménye ellen terveztek támadást, amely ellen a volt katona "személyes gyűlöletet táplált". A Djebril nevű férfi korábban itt szolgált. Többszöri betegállomány után 2014 januárban szerelt le. A haditengerészet létesítménye mellett itt található a francia különleges erők egyik kommandós kiképzőközpontja is.

Az ügyre úgy derült fény, hogy a támadást kitervelő 17 éves fiatal anyja jelezte a hatóságoknak, hogy a fia Szíriába készül utazni, hogy csatlakozzon a dzsihádistákhoz. A hatóságok ezek után megfigyelték a fiatalnak a közösségi oldalakon folytatott tevékenységét és az is kiderült, hogy bebörtönzött dzsihádistákkal is kapcsolatot tart a fiú.