Személyes audienciát kért a svéd királytól egy szír menekült gyerek

-

A 12 éves fiú, akit Ahmednek hívnak, levelében leírta családja veszélyes útját a skandináv államba. Családja jelenleg is várja, hogy a hatóságok elbírálják menedékkérelmüket.


Ahmed levelében arról írt, hogy családjával boldogan éltek a szíriai Aleppóban, "amíg ki nem tört a rakéták, lövések és a terror hangjától hangos háború". Leírta hogyan menekült a család Görögországba egy gumicsónakban, miközben körülötte sírtak a gyerekek, és hogyan "tört össze a szíve", amikor látta anyja könnyeit.

"Beszélni akartam (a királlyal) az utamról Szíriából Svédországba. És szerettem volna beszélni vele a svéd emberekről is. Nagyon kedvelem őket" - mondta Ahmed az AP amerikai hírügynökségnek, hozzátéve: orvos szeretne lenni, és szeretne valami nagyon jót tenni a svédekkel.

A menekült fiú levelét eredetileg arab nyelven írta, amit egy iskolai tanácsadó segített neki lefordítani svédre.

Daniel Urso, a királyi udvar szóvivője elmondta: az uralkodó február 11-én válaszolt, de további részleteket nem közölt arra hivatkozva, hogy ez "magánjellegű ügy". Ugyanakkor Ahmed, édesanyja és segítőjük is úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem kaptak választ.

A 9,8 milliós Svédország tavaly 163 ezer menekültet fogadott be, a lakosság nagyságához viszonyítva a legtöbbet Európában. A svéd hatóságoknak komoly nehézséget jelentett a migránsáradat kezelése, és társadalmi feszültségek is keletkeztek. A kormány ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést a dán határon. Idén a svéd hatóságok 70-140 ezer új menedékkérőre számítanak.