Törvényt sértett a Budapesten forgató pornókamion

Fotó: AFP / HECTOR MATA

-

Pénteken a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság tett feljelentést személyes adattal visszaélés vétségének gyanúja miatt.


Sajtóhírek, valamint a hatósághoz érkező telefonos bejelentések szerint csütörtökön a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky úton pornográf filmet forgattak egy parkoló kisteherautó rakterében. Az ablakon kívülről nem lehetett belátni, belülről kifelé azonban az üveg átlátszó volt, így az utca képe a filmforgatás háttere volt – áll a hatóság közleményében.

Ám az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény szerint egy ember azonosítható képmása személyes adatnak minősül, a felvétel készítése róla pedig adatkezelésnek.

A filmkészítő az autó oldalán elhelyezett egy figyelmeztetést, miszerint tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén nincs szükség a szereplők hozzájárulására.

Ez a két szabály azonban a hatóság álláspontja szerint nem fogadható el a filmfelvétel készítésének jogalapjaként, és az adatkezelés sérti az érintettek információs önrendelkezési jogát. A tömegfelvétel ugyanis akkor lehet megfelelő jogalapja a felvétel készítésének, ha az azon szereplő emberek számolhatnak annak lehetőségével, hogy róluk felvétel készül. Mivel a kamerákat nem lehetett látni, az autó oldalán elhelyezett ismertetés nem elegendő ahhoz, hogy az érintettek számoljanak filmkészítés lehetőségével.