Személyeket is feketelistázott a kormány, nem csak civil szervezeteket

Fotó: Flickr/Kim Erlandsen / Flickr/Kim Erlandsen

-

Titkos névsort adott ki a kormány, nyilvános listába szedte azoknak a neveit, akik a Norvég Civil Alap támogatásairól, a források elosztásáról döntenek.


A kormány először listát készített azokról a civil szervezetekről, amelyeket a Norvég Civil Alap támogat, és amelyek a kormány szerint baloldali kötődésük miatt problémásak. Kiderült, hogy nemcsak szervezetek kerültek fel a kormány feketelistájára, de személyek is, méghozzá olyanok, akik a norvég alap támogatásairól, a források elosztásáról döntenek – írja a 444. A baj csak az, hogy az alap bírálóbizottságának névsora nem nyilvános. Móra Veronika, a pénzek elosztásának jogát nyílt tenderen elnyert Ökotárs igazgatója azt nyilatkozta a lapnak, hogy „a bírálati folyamatban részt vevők szigorú összeférhetetlenségi és titoktartási nyilatkozatot írnak alá. A bírálóbizottságok tagjainak névsora nem nyilvános, éppen azért, hogy ne lehessen lobbizni náluk.” A kormány tehát olyan neveket hozott nyilvánosságra, akikről nem is tudhatta senki, hogy a bizottság tagjai, ez az információ a szerződések alapján titkos. A lap idézi a kormány által publikált listát, a nevek mellett a kormány indoklásai is megtalálhatók. A személyek egy része a baloldali politikai kötődés, másik része a kormány szerinti összeférhetetlenség miatt került listára. Az előbbi csoportban jellemzően LMP- és MSZP-kötődésű emberek vannak, de a személyek között szerepel még a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány projektje, amely a kormány indoklása szerint „a Hallgatói Hálózatban közreműködő fiatalokat is képzett”, és az Asimov Alapítvány projektje is, amelynek feketelistán való helyét az atlatszo.hu-s kötődéssel indokolják. Előfordul olyan személy is (Foltányi Zsuzsa), aki korábbi LMP-s indulása miatt lett feketelistás, 2012-ben azonban még kitüntette őt Fazekas Sándor miniszter.


A politikai kötődés miatt listázott nevek

 • Foltányi Zsuzsa – „2010-ben az LMP listáján szerepelt, a Föld Napja Alapítvány alapítója. Az alapítvány 2013-ban 7238 euró támogatást nyert.”
 • Herpainé Márkus Ágnes –  „2013-as 1. fordulós szervezet- és közösségfejlesztés témakör egyik értékelője, 2010-ben az LMP színeiben indult Kispest polgármesteri székéért.”
 • Matiszlovicsné Horváth Éva – „BB (bírálóbizottság)-tag, 2002-ben az MSZP színeiben nyert mandátumot Hatvan képviselő-testületében.”
 • Nyvelt Erik – „BB-tag, 2010-ben az LMP szentendrei ajánlószelvény-gyűjtő pontjának kontaktszemélye volt.”
 • „A Norvég Civil Alaphoz beérkezett pályázatok értékelői között megtalálhatjuk Kaufer Virág egykori LMP-s parlamenti képviselőt.”
 • „A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány projektje: a szervezet a Hallgatói Hálózatban közreműködő fiatalokat is képzett.”
 • „Asimov Alapítány projektje az atlatszo.hu-s kötődéssel”.


Összeférhetetlenség miatt listázott nevek

 • Kadét Ernő – „A D témakör egyik értékelője, a Roma Sajtóközpont újságírója. A Roma Sajtóközpont más témakörökben 99 548 € és  4733 € támogatást kapott.”
 • Kelemen Varga Roland – „Jelenleg az Ökotárs, korábban a Kárpátok Alapítvány munkatársa, a Szegényeket Támogató Alap Egri Alapítványa 2012-es programjainál megvalósítóként van feltüntetve.”
 • Malatinszky Ákos – „Értékelő, korábban a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület társelnöke volt. Az egyesület 8071 € támogatásban részesült.”
 • Móra Veronika – „A Védegylet Tanácsadó Testületének tagja. A Védegylet Egyesület 135 074 € támogatást kapott. 2010-ben az LMP-s Szabó Tímea jelölte a Nemzeti Civil Alapprogram Tanácsába.”


Móra Veronika szerint belépéskor mindenki nyilatkozott arról, milyen szervezetben érintett. Aki valamelyik pályázat esetében összeférhetetlen, az nem vesz részt annak értékelésében, sőt, jelen sincs az értékeléskor. Saját szerepével kapcsolatban azt mondta, valóban dolgozott tanácsadóként a Védegyletnek, de ez nem döntéshozó szerv a testületben, ráadásul az utóbbi négy évben már nem is adott tanácsokat. „A norvég támogatás nem egy biankó csekk, a támogatottak pontosan meghatározott célokra kapják azt, ennek megvalósulását pedig folyamatosan ellenőrzik. Vagyis nem is lenne lehetséges, hogy a megkapott támogatást más politikai célokra költsék” – idézi a lap az igazgatót.


Egy ilyen feketelistás helyre bárki büszke lenne

„A Miniszterelnökség listáján a hazai jogvédő és antikorrupciós szervezetek színe-java szerepel, ezért kifejezetten örülünk hogy felkerültünk erre a listára, sokkal kínosabb lett volna számunkra, ha minket ebben a kontextusban nem említenek” – nyilatkozta Bodoky Tamás, az atlatszo.hu alapítója.