Személycserékkel menekülhet Trump a kudarc elől

Fotó: MTI/EPA / MICHAEL REYNOLDS

-

Veje és eddigi bizalmasa között húzódik a frontvonal.


Donald Trump elnök állítólag azt fontolgatja, hogy meneszti Reince Priebus kabinetfőnököt és Steve Bannon stratégiai főtanácsadót. Az elnöki hivatal meg nem nevezett tanácsadóira hivatkozó tudósítás szerint hatalmi harcok folynak a Fehér Ház munkatársai között, s bár Trump nagyobb átalakításokat tervez, egyelőre nem tudni, ezekre mikor kerül sor.

Bannont, a Breitbart News korábbi főszerkesztőjéről úgy tartják, nagy befolyása van az elnök döntéseire, ám a héten Trump elmozdította a Nemzetbiztonsági Tanácsban betöltött tisztségéből. A The Hill szerint Bannonnak nézetkülönbségei vannak az elnök másik tanácsadójával és vejével, Jared Kushnerral. Az utóbbi hetekben a hatalmi harc állítólag Kushner javára látszik eldőlni.


Két világkép

A The New York Times szerint kibékíthetetlen, felfogásbeli ellentét van közöttük, s a héten Bannon demokratának nevezte az elnök vejét. Nem egyszerűen személyes ellentétről van szó, hanem két világképről, s Kushner szerint Bannon kezdeményezései – például a beutazási tilalom vagy Barack Obama környezetvédelmi intézkedéseinek visszaszorítása – ártanak Trump megítélésének. A The New York Times szerint hasonlóképpen éles a különbség a követendő külpolitikában is. Bannon szerint az amerikai kormányzatnak tartózkodnia kellene a külföldi szerepvállalástól, Kushner viszont az intervenció híve a közel-keleti térségben.

Reince Priebusban Trump bizalma az egészségbiztosítási törvénytervezet megbukásakor ingott meg, az elnök ugyanis nagyrészt a kabinetfőnököt okolta a kudarcért. A múlt héten Katie Walsh helyettes kabinetfőnök már távozott a posztjáról.