Szembement a Fidesszel Kövér László

Fotó: MTI / Kollányi Péter

-

Kövér László házelnök szerint a Magyar Nemzeti Bank alapítványai által kezelt forrás közpénz. Kósa Lajos frakcióvezető szerdán épp ennek ellenkezőjét magyarázta.


Mi más lenne

- válaszolta Kövér László házelnök arra a kérdésre, közpénznek tekinthetők-e a a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai által kezelt források. A házelnök a Magyar Katolikus Rádiónak adott interjúban beszélt erről.


Az Országgyűlés kedden arra hivatkozva korlátozta a közérdekű adatigénylés lehetőségét, hogy az MNB alapítványainál az alapító által juttatott vagyon - az elfogadott törvényjavaslat indoklása szerint - elveszíti közvagyon jellegét. Kósa Lajos frakcióvezető a törvény elfogadása után hosszan magyarázta, mitől nem közpénz az alapítványok pénze.

„Az alapító által az alapítványnak adott pénz nem őrzi meg korábbi jellegét, ezért az alapítványi pénz alapítványi pénz, nincs más státusa. A pénz addig közpénz, amíg az alapító nem tette be az alapítványba” - mondta Kósa Lajos. Az Index beszámolója szerint Kósa elismerte ugyan, hogy a bíróság jogerős ítéletében már kimondta, ez az érvelés nem állja meg a helyét, és az MNB-alapítványok is közpénzt kezelnek, a Fidesz nem fogadja el az ítéletet, szerintük a bíróság rosszul döntött. "A bírói döntés indoklása tételesen ellentmond a polgári törvénykönyv szabályozásának."

Bár az országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke, Bánki Erik biztos benne, hogy a javaslatuk kiállja az alkotmányosság próbáját, Kósa Lajos biztos benne, hogy a törvényt megtámadják az Alkotmánybíróságon.

A Magyar Nemzet közben arról ír, Áder János köztársasági elnök nem írja alá a törvényt.

Megnéztük, a parlament honlapján talált adatok alapján Kövér László a törvénymódosításra igennel szavazott.