Szélsőségesen EU-ellenes pártok győzhetnek az EP-választásokon

Fotó: / DEVILLERS Arnaud

-

A különböző keményvonalas EU-ellenes pártok a szavazatok egyharmadánál is többet szerezhetnek az Európai Parlamenti választáson egy friss közvélemény-kutatás szerint. A bevándorló- és letelepedésellenes, a szigorú pénzügyi politikát ellenző pártok a májusi választás nagy nyertesei lehetnek. Magyarországon a Jobbik erősítené az euroszkeptikus vonalat.


Becslések szerint a szavazatok 31 százalékát is megszerezhetik a különböző EU-ellenes pártok, ami 54 képviselői hellyel többet jelent számukra az Európai Parlamentben a mostaninál, 218-at a 751-ből – derül ki az Open Europe nevű brit szervezet felméréséből. A májusi választások nagy nyertesei a populista, EU-ellenes, megszorításokat ellenző, bevándorlóellenes pártok lehetnek. Ennek eredményeképpen csökkenhet azoknak a pártoknak a súlya, amelyek inkább reformokat sürgetnének, plusz létrejöhet egy szélsőségesen unióellenes formáció. Az Open Europe elemzői ugyanakkor azt állítják, hogy továbbra is többségben maradnak majd azok a pártok, amelyek az unió további bővítését, illetve a jelenlegi erőviszonyok konzerválását támogatják, mivel a szélsőségesen euroszkeptikusok annyira különböznek egymástól, hogy nem képesek egységes csoportot létrehozni. Vannak köztük kormánypártok, szélsőségesen jobboldali radikálisok, nacionalisták és antikapitalista – kommunista vagy anarchista – pártok is.

Magyarországon

a Jobbik tartozik a határozottan euroszkeptikusokhoz. A párt azt hangsúlyozza, hogy nem célja Magyarország kiléptetése az Európai Unióból, viszont a nemzetek Európájának koncepcióját képviseli, és felülvizsgálná a csatlakozási szerződést. Főképp abból a szempontból, hogy külföldiek biztosan ne vásárolhassanak földet Magyarországon. Plenary chamber during session week 09 2014 in Strasbourg

A hagyományosan leginkább euroszkeptikus Angliában

David Cameron jobbközép kormánypártja népszavazást tartana az uniós tagságról, de elsősorban az uniós szerződésről. Támogatja a szabad munkavállalást, de nem a korlátlan részesedést a jóléti szolgáltatásokból. Támogatja az egységes piacot, de szabadabban kereskedne az Egyesült Államokkal vagy Ázsiával. Az egyre inkább erősödő szélsőségesebb, jobboldali UKIP (Nagy-Britannia Függetlenségi Párt) viszont azonnali népszavazást követel a tagságról, kiléptetné az országot az EU-ból, korlátozná a munkavállalást és a letelepedést is.

Eurasszisták?

Angliában a baloldal éppen kampányt szervez az UKIP nézetei ellen, „eurasszistának” nevezve a pártot, amely nem afrikai vagy ázsiai bevándorlók ellen szólal fel ugyan, de az uniós állampolgárokkal, például a kelet-európai tagállamokéival szemben szélsőségesen kirekesztő. Az Európai Parlamentben jelenleg mindkét nézet megjelenik egy-egy képviselőcsoportban, a szélsőjobboldali euroszkeptikusok pedig függetlenként politizálnak.

Mi az a Open Europe?

Független think tank avagy agytröszt, tehát olyan szervezet, amely elemzéseket készít, hogy aztán a politikusok hasznosíthassák azokat. Az Open Europe-nak Londonban és Brüsszelben vannak irodái, angol üzletemberek alapították, és az Európai Unió jövőjével kapcsolatos elemzéseket és tanulmányokat ad ki.


Euroszkeptikusok – pártok, frakciók és csoportok az Európai Parlamentben

A fogalom annyit jelent, hogy az idesorolható politikusok többé vagy kevésbé megkérdőjelezik az Európai Unió hasznát. A többség nem vetné el egészben az Európai Uniót vagy az eurót, viszont reformokat sürget, és vagy megnyirbálná az EU jogosultságait, amelyekkel beleszólhat a tagállamok politikájába, vagy legalább nem terjesztené ki ezeket a jogokat. A tagállamokból általában különböző jobbközép pártok tartoznak ide, ennek megfelelően az Európai Parlamentben is különböző frakciókban ülnek. A szélsőségesebben euroszkeptikus politikusok határozottabban alakítanák át az uniós szerződéseket, illetve vannak köztük, akik kiléptetnék hazájukat az EU-ból. Az Európai Parlamentben jelenleg három képviselőcsoport van, amely többé vagy kevésbé euroszkeptikusnak tekinthető. Az Európai Konzervatívok és Reformereknek (European Conservatives and Reformists) egy magyar tagja van, Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, aki még az MDF színeiben jutott az EP-be, de azóta a Modern Magyarország Mozgalom (MOMA) elnöke. Jobbközép pártok tartoznak ide, mint például a David Cameron miniszterelnök vezette Brit Konzervatív Párt (British Conservative Party), ők nem szélsőségesen euroszkeptikusok. Az Európai Baloldal-Északi Zöld Baloldalban (European United Left–Nordic Green Left) nincsenek magyar politikusok. Baloldali, enyhén euroszkeptikus frakció. A korábban keményen euroszkeptikus két frakció – IND/DEM és UEN – tagjai nem kaptak elég szavazatot a legutóbbi európai parlamenti választáson ahhoz, hogy önálló frakciót alakítsanak. Akik mégis bejutottak az EP-be, azok most a Szabadság és Demokrácia Európája (Europe of Freedom and Democracy) csoportban politizálnak. Elsősorban a jobboldali brit UKIP (UK Independence Party – Nagy-Britannia Függetlenségi Párt) és például az olasz Lega Nord (Északi Liga) tartozik ide – magyar tagjuk nincs. Sok euroszkeptikus most (még?) függetlenként politizál. Például Franciaországból a legnagyobb EU-szkeptikus párt, a szélsőjobboldali Front National három tagja (köztük a pártalapító Le Pen és legfiatalabb lánya) EP-képviselő, és mindhárman függetlenek, akárcsak a brit jobboldali Brit Nemzeti Párt (British National Party, BNP) vagy a magyar Jobbik képviselői. Plenary in the headquarters of the European Parliament in Brussels. Inside view

Frakcióalakítás az Európai Parlamentben

Az EP-ben frakciót alakítani legalább 25 csatlakozó képviselővel lehet, és legalább a tagországok negyedének képviseltetnie kell magát benne. Egy képviselő egy frakcióhoz tartozhat, de vannak függetlenek is. A frakciókban európai pártok – például Európai Néppárt (European People’s Party), Európai Szocialisták Pártja (Party of European Socialists) –, nemzeti pártok és független képviselők dolgoznak együtt, közös álláspontot kialakítanak, de azonos módon szavazni nem kötelező. Jelenleg hét frakció működik, 33 képviselő pedig független. A magyarok az EPP, az S&D és az ECR tagjai, illetve függetlenek. A frakciók:
  • Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) – Group of the European People's Party (Christian Democrats) – EPP
  • Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége – Group of the Progressive Alliance of Socialists and Democrats – S&D
  • Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért – Alliance of Liberals and Democrats for Europe – ALDE
  • Zöldek/Európai Szabad Szövetség – Greens/European Free Alliance – VERTS/ALE
  • Európai Konzervatívok és Reformerek – European Conservatives and Reformists Group – ECR
  • Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal – European United Left – Nordic Green Left - GUE/NGL
  • Szabadság és Demokrácia Európája – Europe of freedom and democracy Group – EFD
  • függetlenek – Non-attached members – NI
európai_parlament_frakciók