Szélsőséges következményei lesznek-e a szélsőségesek előretörésének?

Fotó: Fotó:AFP/Louisa Gouliamaki / Fotó:AFP/Louisa Gouliamaki

-

Lesz min törnie a fejét az európai politikai elitnek, miután több országban is taroltak a szélsőséges, unióellenes pártok az EP-választáson.


Az nem meglepő, hogy a válság sújtotta Görögországban az unióellenes Sziriza párt kapta a legtöbb szavazatot, az már aggasztóbb, hogy náci Arany Hajnal is majdnem 10 százalékot szerzett a nem hivatalos felmérések szerint. Jóval több kérdést felvet azonban az EU jövőjével kapcsolatban, hogy sok meghatározó országban előretörtek  az euroszkeptikus pártok: - Franciaországban nyert a Le Penék vezette szélsőjobb, idegengyűlölő Front National - az angoloknál az euroszkeptikus UKIP győzelmét valószínűsítik - Dániában a szintén euroszkeptikus, nacionalista dén Néppárt szerezte meg a szavazatok többségét - Ausztriában a Jörg Haider alapította, szélsőjobbról érkező Szabadságpárt, az FPÖ 20 százalék feletti eredménnyel harmadik lett - valószínű, hogy Olaszországban is dobogós lesz az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom - és akkor még nem beszéltünk a lengyel Jog és Igazságosság, vagy a Jobbik második helyezéséről. Akadtak azonban országok, ahol a vártnál rosszabbul teljesítettek a szélsőjobb pártjai: Belgiumban, Finnországban és Hollandiában is kevesebb szavazatot kaptak, mint amennyiben reménykedtek. És hogy mi lesz ennek a következménye? Az unió működését a szélsőséges előretörés megakadályozni nem tudja, a két nagy pártcsalád, a Néppárt és a szocialisták – ha másképp nem megy, nagykoalícióban – keresztül viszik akaratukat. A parlament működése persze az obstrukciós kísérletek miatt valószínűleg döcögősebb lesz. Nem az unió szintjén, hanem a belpolitikában hoz majd feltehetőleg komoly változást a mostani eredmény, ezt követően ugyanis a centrum pártjai nem nagyon tehetik meg, hogy nem reflektálnak a szélsőjobb felvetette problémákra.


Ide kattintson tovább, ha több EP-választásos tartalomra kíváncsi

Az EP-választást élőben követheti percről percre: részvételi adatok, szavazó politikusok, Facebook-posztok és érdekességek, minden egy helyen – ide kattintva meg is nézheti. Igaz-e a legenda, hogy az Európai Parlamentben az MSZP- és Fidesz-képviselők egyetértenek a legtöbb kérdésben? Kik a legnagyobb ellenfelek az EP-ben? Mi folyik ott egyáltalán? Öt év több mint 7000 szavazásának elemzésével és vizualizációjával válaszolunk a kérdésekre. Három konkrét sztorit is megnézünk – ide kattintva olvashatja EP-snowfallunkat.