Szélsőséges esetben kirúghatják az akciózó tanárokat

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Munkamegtagadásnak minősül, ezért szélsőséges esetben kirúghatják a polgári engedetlenségben részt vevő tanárt - mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.


Nem biztatja a kollégákat egy olyan polgári engedetlenségre, aminek esetleges jogkövetkezménye van a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). Azonban le sem beszélnek senkit, mindenki egyéni döntésére bízzák – hangzott el a szakszervezet sajtótájékoztatóján.

A PSZ azt javasolta, délután 4-kor demonstráljanak inkább, azonban ezt a javaslatot a Tanítanék Mozgalom nem fogadta el, így ezt a javaslatot a PSZ visszavonta, hogy ne ossza meg a pedagógusokat. Ők nem sztrájkot javasoltak délutánra, ennyire ugyanis „nem dilettánsok.” Arra nem kaptunk érdemi választ, hogy egy délutáni kiállással a Tanítanék mozgalmasok nem tűnnének-e dilettánsnak.

A VS.hu kérdésére, hogy segítségül a Tanítanék Mozgalom akciójára nem akartak-e sztrájkot szervezni, Galló Istvánné azt mondta, azt jogszerűen ilyen rövid idő alatt nem lehet megszervezni.


Nagyon jól hangzott Rétvári Bence bejelentése a Klik megszüntetéséről, mert sokak szemében a gondokat a Klik testesíti meg, azonban itt semmi nem fog megváltozni - mondta Galló Istvánné.


Nem egy Klik lesz, hanem valamennyi Klak, az állami fenntartás nem szűnik meg, az intézmények szervezeti és szakmai önállóságát továbbra sem látjuk biztosítottnak

Nem tudják, hány kis "Klik" lesz, és azt sem, milyen jogosítványai lesznek. Azt ígérték, az intézmények visszakapják a gazdálkodási és munkáltatói jogukat, kivéve a munkaviszony létesítését és megszüntetését, az intézményeknek lesz saját költségvetése.

„Gyógyír, hogy úgy finanszírozzák az intézményeket, hogy működőképesek legyenek. A Klik legfőbb problémája ugyanis a nem megfelelő finanszírozás.”

A 25 pontból 18-nál közel állnak a megegyezéshez. A tárgyalásokról - stratégiai okokból - csak néhány részletet árult el: kemény csata van a kötelező óraszám visszaállításáról, ezt a kormány nem támogatja, a 32 órás kötött munkaidő viszont megszűnhet.