Szélsőjobbos felismerő kiskátét kapnak a német stadionok biztonságijai

Fotó: DDP / THEO HEIMANN

-

Milyen ruhákat hordanak, milyen zenéket hallgatnak, hogy viselkednek? Most már könnyű lesz őket kiszűrni.


A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) 40 ezer példányban adta ki A jobboldali szélsőségesek és a diszkrimináció ellen címet viselő brosúráját. A 2009-es első kiadás aktualizált változatát a Bundesliga első három vonalának csapataihoz juttatják el. Az A6 formátumú kis könyvet a klubok biztonsági emberei forgathatják majd, illetve vehetik hasznát az abban foglaltaknak.

„A füzet leírja, hogy a jobboldali szélsőségesek milyen ruhákat hordanak, milyen viselkedési formákat követnek, és még azt is, hogy milyen zenéket hallgatnak – mondja a szövetségi egyik biztonsági főnöke, Hendrik Grosse Lefert. – Az első, 2009-es kiadás óta sok minden változott a nevezett szubkultúra háza táján, ezért volt szükség az újra kiadásra.”

A füzetke segítségével a biztonságiak könnyűszerrel tudják azonosítani a szélsőséges személyeket, illetve le tudnak csapni a kirekesztő, idegengyűlölő viselkedést mutató drukkerekre.

A DFB-nek azért is lehetett sürgős, hogy még a Bundesliga tavaszi idényének hétvégi rajtja előtt kiadja a füzetet, mert a Németországba érkező nagyszámú menekült miatt egyre hangosabbak a szélsőséges csoportok. Egyébként érdemes egy pillantást vetni a DFB Twitter-oldalára: szinte az élvonal összes csapata kapott több tízezer eurós büntetést szurkolóinak viselkedése miatt.