Szélsőjobbos EP-képviselő segíthetett megszöktetni két drogkereskedőt

-

A francia képviselő és két társa ellen Dominikában adtak ki elfogatóparancsot.


Letartóztatási parancsot adott ki a Dominikai Köztársaság igazságszolgáltatása három francia állampolgár, köztük Aymeric Chauprade európai parlamenti képviselő ellen, amiért segítettek megszökni a börtönből két, kábítószer-kereskedelem vádjával elítélt francia pilótának – közölte helyi idő szerint vasárnap a dominikai főügyészség. A két másik francia Christophe Naudin kriminológus, légi biztonsági szakértő és Pierre Malinowski, aki Jean-Marie Le Pennek, a szélsőjobboldali Nemzeti Front volt elnökének és a pártból nemrégiben kilépett Aymeric Chauprade-nak volt munkatársa az uniós parlamentben.

Francisco Domínguez Brito dominikai főügyész közölte: a három francia állampolgár ellen azután adtak ki elfogatóparancsot, hogy a karib-tengeri ország hatóságai bizonyítékokat mutattak be arra, hogy feltehetően szerepük volt a pilóták megszöktetésében.

A három francia férfi ellen az Interpol vörös jelzéssel adott ki nemzetközi körözést, ami azt jelenti, hogy a dominikai igazságszolgáltatás előtt is felelősségre vonhatók.

Pascal Fauret és Bruno Odos pilótákat a „kokain légitársaság” néven elhíresült ügyben ítélte egyenként húszévi börtönre a dominikai bíróság kábítószer-csempészet vádjával. A két férfit 2013-ban vették őrizetbe a hatóságok, mert charterjáratukon 680 kilogrammnyi kokaint találtak bőröndökben. A két francia, aki korábban a légierő pilótája volt, végig ártatlannak vallotta magát.