Szellemi holdudvarát építi a Jobbik

-

Értelmiségiek előtt, zárt körben beszélt a Jobbik néppártosodásáról és a magyar társadalom problémáiról Vona Gábor.


Kísérlet, amelybe bele is lehet bukni – így jellemezte a Jobbik néppártosodását egy zárt körű, kifejezetten értelmiségieknek rendezett találkozón szombaton Vona Gábor. A Jobbik elnöke a Soltvadkerti disputa nevű, nagyjából százötven, különféle területekről érkező szakember, professzor, sportoló vagy éppen színművész részvételével lezajlott találkozón azzal magyarázta a kísérlet lényegét, hogy képes-e egy politikai közösség túllépni a saját árnyékán, képes-e megértetni a sajátjaival, hogy rajtuk kívül másokat is képviselni szeretne – írja a Magyar Nemzet.

Vona a hídépítés fontosságát hangsúlyozta, szerinte erre van szükség ahhoz, hogy a magyar társadalom általános reménytelenségén változtatni lehessen. Szerinte a szabadság hiánya és a nyomor mellett ugyanis ez okozza az embereken eluralkodott fullasztó érzést, és ezeken kell változtatni először.

Miközben a Fidesz vezeti a közvélemény-kutatásokat, a komolyabb időközi választások megmutatták, hogy ha az embereknek van lehetőségük változtatni, akkor a kormánypártok a politikai reménytelenség ellenére sem tudnak győzni. A pártelnök szerint egyébként a felmérésekben kimutatott erős Fidesz-előny nem a kormánypártok érdeme, hanem az ellenzék kritikája, beleértve a Jobbikot is. Nem képesek ugyanis olyan erejű alternatívát felmutatni, amelytől az emberek megmozdulnának, és ezzel saját maguknak is szembe kell nézniük.