Szél szerint Európának nem érdeke a paksi beruházás

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

Természeti, társadalmi és gazdasági kataklizmát okoz, ha a magyar kormány újabb és újabb nukleáris reaktorokat épít – mondta Szél Bernadett Brüsszelben. Az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint az európai közösségnek nem érdeke a paksi atomerőmű-bővítési beruházás megvalósulása.


Noha az Európai Bizottság már jóváhagyta a beruházást, fontos napirenden tartani a kérdést, ugyanis "alapvető nemzeti érdek, hogy Magyarország a megújuló útra tudjon lépni a politika és az energia tekintetében is" – mondta Szél Bernadett az Európai Parlament székháza előtt.

Az LMP társelnöke brüsszeli útjának céljairól és eredményeiről azt mondta: azt tapasztalta, hogy a nemzeti érdeket csak az európai közösség működését megértve lehet hatékonyan képviselni, nem pedig üzengetéssel.

Magyarország csak idén körülbelül 2700 milliárd forint támogatásban részesül, de ennek ellenére is csak 3 százalék körüli a GDP növekedése – mondta Szél. A megoldást szerinte nem a támogatások megvonása jelenti, hanem a kormányváltás, amely korszakváltással is együtt jár. Olyan politikusokat kell kormányra juttatni, akik "elég hitelesek és tisztakezűek" ahhoz, hogy megfelelő módon használják fel ezeket a pénzeket – mondta. Szél Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztossal, valamint Vera Jourová igazságügyi és Navracsics Tibor oktatási biztossal is találkozott.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje az EU szociális dimenziójának erősítéséről is egyeztetett Brüsszelben. Azt mondta, hogy az Orbán-kormány, a magyar emberek érdekeit figyelmen kívül hagyva, "tulajdonképpen kivégezte" a szociális hálót. A kormány annyit tehet a demográfiai válság megoldása érdekében, hogy a lehető legtöbb segítséget nyújtja a családoknak, a magyar emberek ugyanis "nem jókedvükben nem vállalnak több gyereket, hanem mert nem látják biztosítottnak, hogy tisztességben fel is tudják őket nevelni", ez pedig "nagyon nagy probléma".

A Fidesz-kormány, amely "családok széles tömegeit megadóztatta", amely "családok széles rétegeit lehetetlenítette el", ezután nem kérheti számon a magyar állampolgárokon, hogy miért nem vállalnak több gyereket.

Szél azt mondta, pártja rendkívül fontosnak tartja az oktatási rendszer reformját. "Nem fogunk tudni erős európai országgá válni, ha az oktatással kapcsolatos dúlást, amit hosszú ideje nézünk Magyarországon, nem tudjuk meghaladni" – mondta. Forrásbővítésre és hozzáállásbeli változásra is szükség van, erősíteni kell a tanári autonómiát és át kell venni bizonyos korszerű gyakorlatokat.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje szerdán Ungár Péterrel, az országos elnökség tagjával és Vágó Gáborral, a Korrupcióellenes Szövetség titkárával tartott fórumot Brüsszelben. Ezen a külhoni magyarok problémáiról, a magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárok választójogának korlátozásáról és a tömeges kivándorlás okairól beszélgettek, illetve ismertették a "Szél-terv" legfontosabb pontjait.