Szél rombolja le az utolsó túrkevei szélmalmot

Fotó: MTI/Bugány János / MTI/Bugány János

-

Nemrég részben felújították a majd 150 éves épületet; most életveszélyessé nyilvánították.


A szoljon.hu számol be az utolsó túrkevei szélmalom szomorú sorsáról. Mint írják, két hete – minden előzmény nélkül – kidőlt az öreg épület egyik oldala, a hétvégi szél pedig tovább bontotta a megsérült részt. Így a malom környékét is életveszélyesnek nyilvánították és lezárták.

A lap felidézi, hogy a tizenkilencedik században épült malom nemrégiben részben megújult. Barna Tamás, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület irodavezetője azt mondta, hogy évekkel ezelőtt az egyesület karolta fel a meglehetősen rossz állapotban lévő malom sorsát: „Az ötvenes évekig folyt itt az őrlés, ezt követően folyamatosan pusztult az épület. Olyannyira, hogy 1987-ben már életveszélyessé kellett nyilvánítani. Nem volt igazán gazdája, omladozott, teteje sem volt már, ezért úgy határoztunk, hogy mi megpróbáljuk megmenteni. Pályázatokat nyújtottunk be több-kevesebb sikerrel, lépésről-lépésre újítgattuk, ezeknek köszönhetően került viszonylag jó állapotb.a.

Barna Tamás szerint egy malom rekonstrukciója már csak azért is különleges, mert egyedi szerkezete miatt csak belülről kifelé lehet haladni vele. A korábbi sikeres pályázatoknak köszönhetően a belső felújításon vannak már túl, ám a legutóbbi, épp a külső palást felújítását célzó pályázat nem nyert, így az mostanáig tolódott.