Szél a naggyűlésen Orbánról beszélt és Karácsonyon élcelődött

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

Az LMP társelnöke azt mondta: egyáltalán nem bánja, hogy miniszterelnök-jelölt lett.


A kormányváltást, a korszakváltást és az irányváltást tartotta Magyarország jövőbeli sikere zálogának az LMP miniszterelnök-jelöltje a párt szombati karácsonyi nagygyűlésén. Szél Bernadett szerint ezt jelenleg csak az LMP és szövetségese, az Új Kezdet testesíti meg.

A 2018-as választás lehetőség arra, hogy a politika végre az emberekről szóljon, és ez a voksolás az utolsó lehetőség lesz Orbán Viktor miniszterelnök történelmi tévedésének kijavítására – mondta. Szerinte a kormányfő nem látja, hogy egy okos forradalom zajlik a világban, Magyarországnak pedig most van esélye arra, hogy becsatlakozzon a nyertesei közé.

Egyre többen vannak a korszakváltáshoz vezető úton, egyre többen gondolják úgy, hogy "a remény mindig legyőzi a félelmet" – mondta Szél, aki a legfontosabb ellenfélnek a kiábrándultságot nevezte és megköszönte az embereknek, hogy végre újra szóba állnak politikusokkal.

A miniszterelnök-jelölt szellemvasúthoz hasonlította a magyar politikát, de szerint az LMP semmivel sem rémisztget, "még Orbán Viktorral sem, épp elég félelmetes ő önmagában".

Le akarják zárni az elmúlt huszonhét évet, azt akarják, hogy a korrupció bűncselekmény legyen Magyarországon, és ne követendő példa. Ehhez azonban meg kell vonni a bizalmat azoktól az emberektől és pártoktól, akik és amelyek évtizedek óta kihasználják az embereket.

Szél szerint a világban nő a tudás jelentősége, a tudás azonban nem a keleti féldiktatúrákban van, hanem tőlünk nyugatra. Magyarországon is lehetne, jelenleg azonban üldözik azt – mondta. Szerinte a miniszterelnök úgy játssza el az ország jövőjét, mint egy szerencsejáték-függő, mindent feltett a keleti nyitásra és arra a homályos vízióra, hogy a Nyugat megbukott.

Orbán a kétsebességes Európára is igent mondott, számára nem jelent problémát, ha Magyarország a másodosztályban játszik, csupán az, ha a felcsúti focicsapat van ott – mondta.

A személyes ambícióiról azt mondta: "én, másokkal szemben, egyáltalán nem bánom, hogy miniszterelnök-jelölt lettem". Huszonévesen családra, tisztességes munkára és egy élhető Magyarországra vágyott, és nem a karrierért nézegette a politikai pártokat. Hiába érte el, amire neki és családjának szüksége van, az ország sok szempontból szükséget szenved, egyre többek számára nem élhető, amit nem lehet szó és tettek nélkül nézni.

Gémesi György, az Új Kezdet elnöke azt mondta, hogy pártjának és az LMP-nek van együttműködési szerződése, miniszterelnök-jelöltje, közös programja és listája, jelöltjei. "Mi nemcsak beszéltünk, nemcsak mondtuk, nemcsak elhatároztuk, hanem megcsináltuk" – mondta.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke azt mondta, hogy már egy emberöltő eltelt a rendszerváltás óta, amikor azt ígérték, úgy fogunk élni, mint a nyugati emberek, szerinte azonban ilyen életre csak annak van esélye, aki elhúz Nyugatra, ugyanis "ellopták a jövőnket, ahogy a múltunkat és a fiatalságunkat is", és "ha nem teszünk ellene, nem fogják abbahagyni".

A karácsonyi nagygyűlésen megtöltötték a Kongresszusi Központ nagytermének alsó szintjét. A koncerthangulatot is idéző rendezvény egy-egy pontján a közönség soraiból álltak fel a résztvevők, hogy elmondják, miért látják az LMP-ben a jövőt. A szervezők kampánykiadványokat helyeztek el egyes székeken, valamint Szél LMP 2018 feliratú táblákat.