Széktámlába rejtették a poloskát az MTVA elnöki tárgyalójában

Forrás: Getty Images/iStockphoto / Ernest Nikl

-

Magáncégek használják általában azt a lehallgatókészüléket, amelyet a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai székházában találtak kedden egy széktámlában – értesült az mno.hu.


A poloskát Vaszily Miklós megbízott vezérigazgató és operatív vezérigazgató-helyettes tárgyalójában találták meg, miután több kényes információ is kikerült az MTVA-val kapcsolatban, és szakemberek műszerekkel átnézték az elnöki tárgyalót is.

A Magyar Nemzet értesülése szerint az egyik szék háttámlájában, a kárpitban bukkantak a lehallgatóberendezésre, amelyet a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársai vittek el és szakértők vizsgálnak.

Egy szakértő azt közölte a lappal, hogy ilyen készülék bármelyik nyugati ország bármely kémboltjában szabadon beszerezhető. A megtalált, kis hatótávolságú poloskát például a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) soha nem használja, ellentétben az üzleti hírszerzésben dolgozó magáncégekkel.

A készülék kereskedelme Magyarországon sem tiltott, a felhasználása azonban igen, mivel törvényesen csak az NBSZ végezhet lehallgatást, minden egyes esetben külön kért, részletesen megindokolt kérelemmel, bírói engedély alapján.