Székelyföldi terrorvád: házkutatás a HVIM erdélyi vezetőjénél

Fotó: MTI / Henning Janos

-

A terrorizmus elleni ügyészség állítólag Wass Albert-köteteket foglalt le, Szőcs Zoltánt pedig Bukarestbe vitték kihallgatásra. Korábban már előzetesbe helyezték a szervezet egyik vezetőjét, aki a gyanú szerint merényletre készült.


Házkutatást tartott a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni fellépéssel foglalkozó romániai ügyészség (DIICOT) kedden Szőcs Zoltánnak, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) nevű radikális jobboldali szervezet erdélyi elnökének kézdivásárhelyi lakásán – közölte a Székelyföld.ma portál. A Digi24 hírtelevízió jelentése szerint a házkutatás tényét a hatóságok megerősítették.

A mozgalomhoz közel álló portál szerint Szőcs Zoltán az év végi ünnepekre tért haza franciaországi munkahelyéről, és a menyasszonyánál tartózkodott, amikor a DIICOT ügyészei felszólították, hogy kísérje el őket a lakására, ahol házkutatást tartanak. Szőcs lakásában az ügyészek Wass Albert-könyveket és nemzeti jelképeket foglaltak le, majd közölték a HVIM vezetőjével, hogy Bukarestbe viszik kihallgatásra.

Az ügyészség honlapján kedd este megjelent közlemény szerint Szőcs Zoltánt alkotmányos rend elleni bűncselekményekre, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére való felbujtással gyanúsítják. Az ügyészség szerint ő biztatta a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének a tagjait arra, hogy házilag készítsenek robbanó szerkezetet, és azt robbantsák fel a román nemzeti ünnep alkalmából tartandó kézdivásárhelyi felvonuláson.

A bukaresti táblabíróság december elsején harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte Beke Istvánt, a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének elnökét, akit az ügyészség merénylet előkészítésével gyanúsított meg. A DIICOT azt állította, hogy a férfi házi készítésű bombát akart felrobbantani a román nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényen. A 40 éves férfinél tartott házkutatások során azonban a hatóságok csak petárdákat találtak.

Kézdivásárhelyen többször is felvonulással tiltakoztak a koholtnak vélt vád ellen. Sepsiszentgyörgyön és Marosvásárhelyen is tüntettek Beke István mellett.

A terrorvádról és a HVIM erdélyi működésének hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.