Elolvashatja a TEK-tanulmányt, amely nem láttat terrorveszélyt

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Az Index olvasta át azt a TEK-es tanulmányt, amely arról szól, hogy az illegális migrációban a korábbi állításokkal ellentétben nincs komoly terrorkockázat. A teljes dolgozatot letöltheti a Terrorelhárítási Központ oldaláról.


A Terrorelhárítási Központ Tudományos Tanácsának elnöke, Böröcz Miklós rendőr alezredes egy tavaly év végén megjelent tanulmányában kifejtette, hogy nem éri meg a terroristáknak embercsempészek segítségét igénybe venniük, és egyáltalán nem életszerű, hogy a terroristák az illegális migránsok közé épülve juttatnák be embereiket Európába. Az illegális migrációban nincs komoly terrorkockázat – állította a TEK által kiadott, (T)Error & Elhárítás nevű folyóiratban megjelent dolgozatában.


Az állítás két szempontból is érdekes. Egyrészt Nógrádi György, aki szintén benne van a folyóirat szerkesztőségében, biztonságpolitikai szakértőként pontosan ennek az ellenkezőjéről szokott nyilatkozni a médiában, rendszeresen hangot ad azon véleményének, hogy az illegális migránsok között terroristák is lehetnek. Másrészt maga Böröcz is elismeri a dolgozat elején, hogy korábban neki is ez volt az álláspontja, de miután elbeszélgetett egy német hírszerzővel, kutatásokba fogott, és arra a következtetésre jutott, hogy az illegális határátlépők nem jelentenek terrorkockázatot.


A Fidesz közleményében kifejezte, hogy a TEK-tanulmány azért tagadja az illegális bevándorlás terrorkockázatát, mert az tavalyi bevándorlási adatokra támaszkodik, amikor egész évben jöttek annyian, mint ma egy hónap alatt. „A bevándorlók összetétele a tavalyi évben teljesen más volt. Mára a helyzet nagymértékben megváltozott. A Fidesz - ahogyan eddig is, - mindent megtesz azért, hogy megvédje Magyarország és az Európai Unió külső határait” – írják.

Az Index alaposan végigelemzi az alezredes állításait, hogy miért is nem éri meg illegális bevándorlóként bejuttatni Európába a terroristákat. Böröcz azt állítja, hogy a tiltott határátlépéssel egy terrorista idő előtt lebukhatna, másrészt ez nagyon költséges vállalkozás is lenne, így egyszerűbb, ha a terrorszervezetek egy legális migránst, vagy egy olyan embert szerveznek be, aki már eleve a célország állampolgára.


Frissítés: A tanulmány a TEK-es folyóirat 2014/II-es számában jelent meg, de jó ideje fent lehetett már az interneten. Az Index hétfő délután talált rá, akkor még le is tudták tölteni, de azt írták, hogy késő este már nem lelték meg a szervezet honlapján. A VS.hu korábban szintén azt közölte, hogy már nem elérhető az anyag, a Terrorelhárítási Központ munkatársa azonban később közölte szerkesztőségünkkel, hogy a dolgozatot nem szedték le az oldalról, azt továbbra is mindenki elérheti.