„Szégyen!” – kiabálták a tüntetők a római magyar nagykövetség előtt

-

Tüntetést tartottak hétfőn a római magyar nagykövetség épületének közelében a magyar kormány bevándorlási politikája ellen. Nagyjából száz tüntető gyűlt össze, azt ismételgették kiabálva, hogy „szégyen".


A transzparensekre többek között a „Magyarok, a múltban ti is menekültek voltatok!" –, „Maradjunk emberségesek!" –, „Senki sem maga választotta, hogy menekült legyen!"–, „Elsők az emberek, azután a határok!" – jelmondatokat írták.


A békés demonstrációt a Baloldal Környezet Szabadság (Sel) nevű olasz baloldali parlamenti ellenzéki párt szervezte a Mezítlábasok civil mozgalmával, amely szeptember 11-én az EU bevándorlási politikája ellen is országos megmozdulást tartott.


A magyar nagykövetségnél rendezett tüntetéshez csatlakozott mások mellett az Amnesty International (AI), az Emergency, valamint az Orvosok Határok Nélkül olasz szervezete is.


„A kelet-európai országok a nyugatiaktól tanulták az egoizmust. Az Európai Unió a végtelenségig fog vitázni a bevándorlás megoldásáról, a tagállamok a szerdán esedékes csúcsértekezleten sem fognak megállapodásra jutni. Európában törvényes és biztonságos humanitárius folyosókat kell nyitni!" - nyilatkozott Riccardo Noury, az AI olasz szóvivője.


A rómaival egy időben tüntetést tartottak a milánói magyar főkonzulátusnál is mintegy hetven résztvevővel. Szeptemberben pedig ez volt a harmadik megmozdulás a római magyar nagykövetségnél: a korábbiak közül egyet a magyar kormány migrációs politikája ellen, egyet pedig ennek támogatására rendeztek.