Szegény anyák csecsemőit adta el egy mexikói szociális munkás

-

Szegény vagy drogfüggő anyáktól elvette csecsemőjüket, és 5-9 ezer dollárnak megfelelő összegért eladta őket örökbefogadó szülőknek egy szociális munkás Mexikóban – jelentették be pénteken az ország hatóságai.


Kilenc ilyen eset bizonyíthatóan megtörtént, de a gyerekjóléti tisztségviselő valószínűleg már évek óta ezt csinálta, sokkal több csecsemő is áldozatul eshetett neki, illetve más szociális munkások is elkövethettek ilyen bűncselekményt – mondta a kormány Sonora szövetségi állambeli emberi jogi bizottságának vezetője, Raúl Ramírez. Eddig három ellopott csecsemőt azonosítottak és találtak meg. Az a gond, hogy ezek a gyerekek már megszerették nevelőszüleiket – tette hozzá. Feltehetőleg a szociális munkás kizárólag mexikói pároknak adta el a csecsemőket. Közép- vagy felső középosztálybeli szülőkről van szó, akik meg akarták kerülni a hosszú és összetett örökbefogadási eljárást.


A gyanúsított a sonorai ügyészi hivatal gyermekvédelmi szolgálatánál dolgozott, és indokolt esetben joga volt elvenni anyjuktól a veszélyeztetettnek ítélt csecsemőket, de át kellett volna adnia őket a gyámhivatalnak – közölte az ügyészi hivatal. Ehelyett a férfi összejátszott egy orvossal, aki hamis születési anyakönyvi kivonatot állított ki a csecsemőknek az örökbefogadó szülők családnevével, őket jelölve meg biológiai szülőkként.

Az ügyészi hivatal 16 letartóztatási parancsot adott ki az ügyben, részben az ilyen örökbefogadó szülők ellen. Miután egyik gyereknek sem volt rossz sora a nevelőszülőknél, a vád gyerekkereskedelem, illetve -lopás. Ezért 40 évre is lecsukhatják őket.

A kérdés az, hogy ezt a gyakorlatot a gyanúsított hogyan tudta ilyen sokáig folytatni. Nyilvánvalóan éveken át egyik biológiai anya sem fordult a hatóságokhoz azzal az igénnyel, hogy kéri vissza a gyerekét – mondta Ramírez. Az egész úgy derült ki, hogy egy mezőgazdasági munkás anya feljelentést tett, miszerint a fiát ellopták a kórházból, ahová ő vitte be napszúrás miatt.